Rarity mezi rostlinami: 10 druhů, které ke kvetení potřebují tmavou noc

Rostliny potřebují k životu slunce. Tedy většinou. Existují totiž rostliny, které kvetou v noci.

Rarity mezi rostlinami: 10 druhů, které ke kvetení potřebují tmavou noc
Rarity mezi rostlinami: 10 druhů, které ke kvetení potřebují tmavou noc
Zdroj: archiv

Docela nedávno objevili botanici v tichomořském ostrovním státě Papua-Nová Guinea orchidej, která kvete jen během jediné noci. Jde podle nich o jediný druh z asi 25 000 dosud známých druhů orchidejí, která kvete v nezvyklou dobu.

O čem přemýšlí rostliny? Podle biologa jsou inteligentní a dokážou i komunikovat

Její květy se rozevírají zhruba kolem desáté hodiny večerní a zavírají o časném ránu. Popsali ji vědci z londýnské botanické zahrady v Kew a vědci z Leiden University a pojmenovali ji Bulbophyllum nocturnum (odvozené z latinského slova znamenající noční).

Nově objevený druh orchideje. Zdroj: ASU / Andre Schuiteman

Proč se tak děje, zůstává záhadou. Na světě totiž není mnoho rostlin, které otevírají své květy pouze v noci. A mezi orchidejemi se jedná o naprostou raritu. Dokonce i přesto, že je mnoho z nich opylováno nočními motýly a kvést přes den tak v zásadě nepotřebují.

Vzácnou květinu přivezl z deštného pralesa na ostrově New Britain do Evropy nizozemský botanik Ed de Vogel. To, že má tato orchidej z početného rodu Bulbophyllum unikátní noční květenství, zjistil až v Evropě. Po objevení pupenů netrpělivě očekával jejich otevření. Jenže ve chvíli, kdy měly už každou chvíli vykvést, našel je jen záhadně uschlé. Aby věci přišel na kloub, vzal si de Vogel rostlinu pro jistotu jeden večer domů. K jeho překvapení začala orchidej v deset hodin večer rozkvétat. Po dvanácti hodinách nebylo po květu zase ani památky.

"Bylo to velmi nečekané, protože je tolik druhů orchidejí, a u žádné jiné není noční opylování známo," řekl BBC specialista na orchideje Andre Schuiteman z londýnské Královské botanické zahrady v Kew. "Je to jen další připomínkou toho, jak překvapivé objevy mohou ještě nastat," pokračuje Schuiteman. Ale je to podle něj také závod s časem. Podobně výjimečné druhy se vyskytují zejména v tropických pralesích a těch rychle ubývá.

1. Pupalka dvouletá

Pupalka  dvouletá (Oenothera biennis) dorůstá do výšky dvou metrů. Její žluté květy rozkvétají večer po  soumraku a kvetou celou noc. Ráno vadnou a opadávají. Vůně, kterou při kvetení květy vydávají, je velmi silná a láká noční motýly.

 

Podívejte se na video:

 

2. Tropické lekníny

Tropické druhy leknínů kvetou jen v noci. Patří k větším druhům leknínů a jejich květy jsou sytě zbarvené. 

3. Povijnice

Měsíční rostliny, neboli povijnice (lat. Ipomoea z čeledi svlačcovitých), dostaly své jméno kvůli tomu, že kvetou za měsíčního svitu. Květy mají bílou, nebo narůžovělou barvu, a během noci se rychle otevřou a kvetou celou noc. Jakmile se okvětních lístků ráno dotknou první paprsky, květy se začnou zavírat.

Podívejte se na povijnici v noci na časosběrném videu:

 

4. Noční mečík

Tento druh kosatcovité rostliny (Gladiolus Tristis)  má krémově žluté květy a podobně jako ostatní noční květiny krásně voní. Na světě je známo asi 260 druhů, které jsou rozšířeny hlavně v Africe (v tropické a jižní a také na Madagaskaru), podstatně méně zasahují do Evropy a Asie. Tento druh mečíku najdete v jižní Africe,a le také v Austrálii a Kalifornii (jako uměle zavlečený druh).  

5. Casablanca Lily

Vyšlechtěný druh leknínu (angl. Casablanca Lily; viz úvodní foto) patří mezi vzácné a drahé odrůdy - používá se do parfémů. Lilie mají asi 110 druhů a barva jejich květů má různou barevnost - od bílénebo žluté až po růžovou.

6. Silenka noční

Divoce rostoucí rostlina má nenápadné květy, které ale přitahují moční motýly a hmyz. Anglicky se jí říká Nottingham Catchfly (nottinghamská mucholapka), protože dříve byly louky z okolí hradu Nottingham plné těchto nenápadných květů (po rekonstrukcích v 19. století už se zde tyto rostliny nevyskytují)

7. Nočenka jalapenská

V angličtině se jí říká  Four O’ Clocks (tedy květina kvetoucí o čtvrté hodině večerní), lidové německé jméno „čarovná květina“ odráží zase pestrost jejích barev. Většina jmen v dalších jazycích odráží to, že se květy otevírají teprve v pozdním odpoledni a zavírají se opět k ránu. Pochází z peruánských And a už ve 14. století byla exportována do celého světa.

8. Himálajská růže

Saussurea Obvallata (neboli Brahma Kamal) roste ve vysokých nadmořských výškách Himálají a své jméno dostala po hinduistickém bohu Bráhmovi. Pochází z Číny, Indie a Barmy (Myanmaru). Kvete pouze jednou za rok. A navíc je velmi ceněna v oblasti medicíny.

9. Ohnivý drak

V Česku jste se s plody této rostliny už určitě setkali - říká se jí pitahaya, dračí ovoce nebo pitája, přesněji jde o plody rodu Hylocereus z čeledi kaktusovité (Cactaceae). Pochází ze Střední Ameriky, ale dnes se s tímto ovocem setkáte po celém světě. Květy této rostliny začínají kvést po sedmé hodině večerní a o půlnoci jsou už plně rozkvetlé.

Podívejte se na časosběrné video:

 

10. Královna noci

Kaktus Selenicereus grandiflorus patří asi mezi nejznámější rostliny kvetoucí v noci. Otevírá se jen jednou ročně a jeho květy mohou být docela obrovské - jako talíř. V noci se k němu pak slétají netopýři, kteří se podílejí na opylování. Kaktus pochází původně z Jižní Ameriky (od Mexika po Brazílii). Dorůstá výšky až 6 metrů.  

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články