Ruská kosmonautika je zcela zastaralá, tvrdí nejzkušenější ruský astronaut

Zdá se, že ruský vesmírný program žije už jen z podstaty a tradice minulých 50 let…

Ruská kosmonautika je zcela zastaralá, tvrdí nejzkušenější ruský astronaut
Ruská kosmonautika je zcela zastaralá, tvrdí nejzkušenější ruský astronaut
Zdroj: archiv

Překvapivě tvrdé kritice včera na tiskové konferenci ve Hvězdném městečku u Moskvy vystavil ruský vesmírný program Gennadij Padalka, jeden z nejzkušenějších ruských kosmonautů. Krátce po návratu ze své zatím poslední mise na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) prohlásil, že ruská kosmonautika není konkurenceschopná a je dosud závislá na technologiích ze 70. let minulého století.

"Problémy ruské kosmonautiky, včetně té pilotované, jsou přímo spojeny se stavem ruského hospodářství," řekl novinářům Padalka. "Stejně jako v minulosti je závislá na vývozu surovin. Dokud se situace nezmění, nelze hovořit o rozvoji tak technologicky náročného odvětví, jakým jsou lety do vesmíru," prohlásil.

OBRAZEM: Jak sovětská propaganda letěla do vesmíru

Ruští kosmonauti létají do vesmíru díky technologiím ze 70. let, uvedl dále. "Za posledních pětadvacet let se nic neudělalo. Pohlédneme-li na pokrok našich zahraničních partnerů, vidíme to jasně. Zatímco Američané posílají vozítka na Mars a na oběžné dráze používají nejmodernější techniku, ruská pilotovaná kosmonautika v mnohém žije ze zkušeností posledních 50 let," konstatoval ruský kosmonaut.

Ruská část ISS

Padalka zchladil i nadšení ruských expertů, kteří v minulých dnech s uspokojením přijali informace o tom, že pobyt kosmonautů na ISS se v dohledné době zvýší z několika měsíců možná až na rok.

"Ruská část ISS není na nic takového připravena. Aby bylo možné lety prodloužit, je k tomu třeba vytvořit zejména v ruské části stanice náležité pohodlí. Přijatelné podmínky tam nejsou, proto jsem proti," prohlásil Padalka.

Jediným obyvatelným ruským modulem je na ISS Zvezda, kde podle Padalky kosmonauti spí, jí, pracují i chodí na záchod. "Všechny ostatní moduly jsou vlastně sklady, kde je zima a hluk. Je zapotřebí ruskou část ISS zásadně modernizovat, přinejmenším vytvořit vhodné podmínky pro spánek, jaké mají američtí astronauti," řekl kosmonaut.

Čtyřiapadesátiletý Padalka absolvoval čtyři dlouhodobé kosmické lety, první už v letech 1998-99 na někdejší ruské stanici Mir. Bývalý vojenský pilot se ze zatím poslední šestiměsíční mise vrátil v pondělí.

OHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články