Ryba, která má hojivou moc

Tilapie patří historicky mezi nejdéle lovené ryby, jejich podobu zachycuje i staroegyptský hieroglyf a právě tyto ryby lovil z jezera Galillejského i apoštol Petr. V Evropě i Americe se tyto ryby dodnes podávají nejčastěji smažené s hranolky. Nově však mají mít zásluhu na rychlejším hojení ran.

Ryby rodu tilapia
Ryby rodu tilapia
Zdroj: WikimediaCommons

Vědci ze Šanghaje totiž odhalili úžasné vlastnosti kolagenu, který z ryb rodu tilapia extrahovali. Otevřené rány se díky masti hojily výrazně rychleji. Kolagen je vlastně bílkovina, která tvoří základní stavební hmotu pojivových tkání.

Kolagen tilapií především nevyvolává imunitní reakci organismu a naopak stimulují růst fibroplastů při hojení ran. Regenerativní medicína se tak může brzy posunout v možnostech uplatnění.

Srovnávací vzorky hojení ran u krysSrovnávací vzorky hojení ran u krysZdroj: nullExperimenty dosud probíhaly na krysách, jimž výzkumníci způsobili na zádech rány o průměru 1,8 cm. Následně porovnávaly průběh a rychlost hojení bez použití nějaké podpůrné látky a při aplikaci řas používaných k hojení a kolagenu z tilapií.

Již dříve se k podobnému účelu zkoušel kolagen z prasat a krav, v tomto případě však zároveň panovaly obavy z vysoké pravděpodobnosti přenosu chorob, a v neposlední řadě i náboženské výhrady. Tilapie tyto možné nedostatky řeší a jejich kolagen je navíc účinnější.

Související články