Ryba s penisem na hlavě zaskočila biology. Představuje evoluční záhadu

Malá rybka žijící ve Vietnamu je výjimečná – obě pohlaví mají pohlavní orgány umístěné nikoliv v zadní části těla, ale na hlavě…

Ryba s penisem na hlavě zaskočila biology. Představuje evoluční záhadu
Ryba s penisem na hlavě zaskočila biology. Představuje evoluční záhadu
Zdroj: archiv

Nově objevená rybka dostala jméno Phallostethus cuulong. Patří mezi hrdlovkovité ryby – všichni zástupci této čeledi ryb vynikají zvláštním umístěním rozmnožovacích orgánů. Mají je přímo na hlavě, přímo za ústy.

Český název pro tyto ryby je zcela nevýstižný. Zato latinský název tyto ryby popisuje víc než přesně. Phallostethus znamená ve staré řečtině penis a hrudník. Tento orgán se správně jmenuje priapium a jde o značně složitý „stroj na rozmnožování“. Leží na spodní straně samčí hlavy a je tvořen z přeměněných pletenců břišních ploutví a žeber.

Do tohoto orgánu vedou kanálky nejen z pohlavních orgánů, ale také z ledvin a střev – vyměšuje tedy veškeré odpady rybího těla. K priapu patří i speciální výběžky, které slouží k lepšímu přidržení samice v průběhu kopulace. Vypadají jako klíšťky, což je velmi dobře vidět na fotografiích. Ryby se musí být schopné vytřít i v divokém prostředí a udržet při sobě slizkou samičku je pro samce téměř nemožné – proto musela evoluce přijít s velmi podivným orgánem…

Nejhorší lidožrouti: Frodo - šimpanz, kterému zachutnalo lidské maso

Pro National Geographic o těchto rybách vyprávěla bioložka Lynne Parentiová z National Museum of Natural History ve Washingtonu. Na vlastní oči totiž v Singapuru pozorovala, jak podivně se podivné ryby páří. „Vypadalo to jako nůžky – páření vypadalo jako stříhání,“ popsala svůj zážitek. Zatímco u většiny ryb probíhá rozmnožování bleskově, hrdlovkovité ryby se doopravdy páří, podobně jako savci. „A trvá jim to pozoruhodně dlouho,“ jak poznamenala Parentiová.

Co s penisem na hlavě?

Nově objevená rybka měří jen 2,5 centimetru a většina jejího těla je průsvitná. Popisuje to studie vědců, kteří ji objevili, v červencovém čísle časopisu Zootaxa. Ryba je výjimečná také tím, že se jí podařilo přežít v prostředí vietnamských řek, které v posledních letech trpí výrazným znečištěním kvůli ekonomickému růstu země. Hrdlovkovité ryby dokážou znečištění překvapivě dobře vzdorovat. Biologové je objevili dokonce i v jámách podél silnic. Právě proto, že tyto ryby žijí ve značně znečištěném prostředí, dokázaly mnoho let unikat pozornosti vědců.

Proč mají ryby genitálie na hlavě, také zůstává evolučním tajemstvím. Podle Parentiové je kopulace hlavami překvapivě účinná – a možná právě to vysvětluje, proč se u ryb vyvinula. Bioložka to usuzuje podle počtu oplodněných vajíček, které objevila. Stále však chybí mnoho poznatků, aby biologové pochopili, proč vypadají genitálie hrdlovkovitých ryb tak, jak vypadají.

FOTO: http://www.mapress.com

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články