Satelit zmapoval tloušťku arktického ledu. Hlavně kvůli ropě

Evropský satelit CryoSat poprvé přesně změřil tloušťku arktického ledu.

Satelit zmapoval tloušťku arktického ledu. Hlavně kvůli ropě
Satelit zmapoval tloušťku arktického ledu. Hlavně kvůli ropě
Zdroj: archiv

Podle agentury DPA to oznámily Evropská kosmická agentura (ESA) a britská kosmická organizace. Změřil proměny během zimního cyklu od října 2010 do března 2011. 

Snímky ukazují změny v tloušťce a tvaru ledu na zamrzlém oceánu. Satelit poprvé změřil kompletní zimní cyklus. Pozorování tak začala na podzim, kdy Severní ledový oceán zamrzá a skončila v březnu, kdy je tloušťka ledu největší. 

Při maximu obnášel celkový objem ledu 14 500 kilometrů krychlových. V budoucnu mají být zaznamenávány změny v průběhu celého roku. Vědci věří, že z údajů dokážou odvodit dopady klimatických změn. 

Nová role Arktidy?

"V příštích letech se Arktida stane velmi důležitým geopolitickým regionem," řekl ředitel programu geologických pozorování ESA Volker Liebig. "Existují domněnky, že se tu nachází 15 až 20 procent celosvětových rezerv ropy a zemního plynu a až led roztaje, budou tu kratší plavební cesty pro lodní dopravu," zdůraznil Liebig. "Satelity budou hrát stále důležitější roli v trvalém managementu tohoto citlivého regionu," dodal. 

Satelit měří tloušťku ledu s přesností až na 20 centimetrů a údaje přenáší do map. Jde o první mapování svého druhu s pomocí radarového výškového měření. Technologie poskytuje přesnější výsledky než dosavadní měření a systém dokáže pořizovat snímky i skrz mraky a při dlouhodobé tmě. Arktické moře prochází každoročně fázemi změn a tání velkého množství ledu. V minulých deseti letech satelitní snímkování odhalilo urychlování postupného úbytku ledu v Severním ledovém oceánu. 

ÚVODNÍ FOTO: Isifa

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články