Setkání státního a soukromého sektoru na oběžné dráze. Dragon parkuje u ISS

Astronauti z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se dnes poprvé podívali do útrob nákladního modulu Dragon, který u komplexu jako vůbec první soukromá vesmírná loď v pátek zakotvil. Do lodi nejprve nahlédl americký člen posádky Donald Pettit, který na Zemi vzkázal, že Dragon voní stejně jako vnitřek nového auta.

Zdroj: archiv

Astronauti otevřeli spojovací dveře v 11:53 SELČ, ve chvíli kdy ISS přelétala ve výšce 400 kilometrů nad novozélandským Aucklandem, napsal na svých internetových stránkách americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Tímto okamžikem začala pro posádku několikadenní práce, během níž bude muset přenést 521 kilogramů různého nákladu z modulu do ISS a pak zase opačným směrem 660 kilogramů vybavení a vědeckých přístrojů určených k návratu na Zemi.

Podívejte se na video, jak se Dragon připojil k ISS:

Bude to první velká zásilka, která bude od letu posledního raketoplánu loni v červenci směřovat z ISS zpátky na Zemi. Pettit a velitel ISS Oleg Kononěnko měli při vstupu do nákladního modulu nejprve ochranné masky a brýle, ale potvrdilo se, že vnitřek Dragonu o objemu asi deseti metrů krychlových je nezávadný.

"Nejsou tu žádné stopy po smetí, které by se vznášelo v prostoru," uvedl Pettit. "Voní to tu jako zbrusu nové auto," dodal. "Vypadá to, že uveze asi tolik nákladu, jako se vejde do mojí dodávky," řekl později Pettit při tiskové konferenci z paluby ISS.

Dragon lepší Sojuzu

"Není tam dost místa na tancování. Ale na to, aby modul dopravoval lidskou posádku na oběžnou dráhu, je ho dost," dodal. Podle něj je Dragon prostornější než ruský Sojuz, který nyní astronauty na vesmírnou stanici dopravuje. Společnost SpaceX, které loď patří, připravuje verzi Dragonu pro sedm lidí. K testovacím letům by měla být připravena v roce 2015.

Spojovací průchod mezi modulem a ISS se opět uzavře 30. května. Následující den se Dragon odpoutá a vydá na zpáteční cestu; přistát má v Tichém oceánu asi 400 kilometrů od pobřeží jižní Kalifornie.

Dragon na oběžnou dráhu kolem Země v úterý vynesla raketa Falcon 9. NASA předpokládá, že po loňském odstavení raketoplánů by SpaceX a další čtyři soukromé firmy mohly k ISS dopravovat materiál a časem také astronauty. Americké astronauty nyní vynášejí na ISS ruské rakety za 60 milionů dolarů (1,18 miliardy korun) na osobu. Materiál kromě Ruska dopravují také Evropská unie a Japonsko.

 FOTO: SpaceX

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články