Silné zemětřesení vyzdvihlo nad mořskou hladinu bahenní sopku

Zemětřesení o síle 7,7 stupně Richterovy škály vytvořilo v úterý na pobřeží u pákistánského Gvadáru nový ostrov. Seismologové se domnívají, že jde o bahenní sopku.

Silné zemětřesení vyzdvihlo nad mořskou hladinu bahenní sopku
Silné zemětřesení vyzdvihlo nad mořskou hladinu bahenní sopku
Zdroj: archiv

Otřesy s epicentrem v Balúčistánu, které obrátily v prach hliněné domy, zahubily přes 300 lidí a stovky dalších utrpěly zranění. Nově vytvořený ostrov leží asi 200 metrů od pobřeží, má výšku kolem 20 metrů, je dlouhý přibližně 100 metrů a šířka se odhaduje na 40 metrů. 

Podobný útvar vznikl po zemětřesení v roce 1968. Ostrov pak během jednoho roku zanikl. Překvapivé pro vědce je to, že se ostrov vynořil poměrně daleko od epicentra otřesů - vzdušnou čarou 400 kilometrů.

"Pískové podloží je otřeseno, ale zůstává kompaktní a natlakovaná voda vytlačila tyto vrstvy vzhůru," řekl stanici NBC seismolog John Armbruster z Columbia University. Písek a bahno jsou v podstatě zkapalněné, ale udržují si soudržnost. V oblasti se podobné bahenní sopky se objevují při otřesech kolem stupně 7 a 8 poměrně často.

Odborník z pákistánského oceánografického ústavu Muhammad Daníš informoval, že z ostrova stoupá metan. "Náš tým zjistil, že z povrchu ostrova vyvěrají bubliny, které při škrtnutí zápalkou hoří. Jedná se o metan," řekl Daníš televizi GEO.

Související články