Silnice, na kterých jde o život, nejsou pro každého

Profesionální řidiči musí během své práce často zdolat desítky tisíc kilometrů, nesmí jim chybět pevné nervy, trpělivost a na některých místech dokonce ani odvaha. Existují trasy, které při drobném pochybení mohou stát posádku vozidla i život.

Silnice, na kterých jde o život, nejsou pro každého
Silnice, na kterých jde o život, nejsou pro každého
Zdroj: archiv
Leh-Manali

Klikatí se okolo skal, jsou příliš úzké či ledové, nemají žádná svodidla a mohou se tu na vás kdykoli sesypat kameny. Takovým silnicím je lepší se vyhnout. Řidiči z povolání si však vždycky trasy vybírat nemohou. Sami se o tom můžete přesvědčit díky světově úspěšnému pořadu „Nejdrsnější kamioňáci světa“, který aktuálně vysílá stanice Spektrum.

Tito kamioňáci jezdí na nejnebezpečnějších místech světa, aby zjistili, kdo má větší odvahu a lepší řidičské schopnosti. My vám nyní ukážeme, s jakými extrémy a nebezpečím se musejí někteří řidiči na své cestě poprat. Vy se tam však raději dobrovolně nevypravujte.

Silnice smrti

Mezi nejnebezpečnější silnice světa nepochybně patří Yungas Road v Bolívii (titulní obrázek). Ne nadarmo se jí říká Silnice smrti. Sedmdesátikilometrová cesta spojuje města La Paz a Coroico a ve 30. letech ji postavili paraguayští váleční zajatci. Silnice startuje ve výšce 4700 metrů nad mořem. Je velmi strmá a vede nad skalnatými propastmi. Vzhledem k tomu, že je široká jen kolem třech metrů, je tu střetnutí dvou aut skutečně problematické. Cestu komplikují i sesuvy půdy, mlha, padající kameny a absence jakýchkoliv zábran.

Každý rok tu zemřou stovky lidí. Před dvaceti lety se tu dokonce při otáčení zřítil autobus se stovkou pasažérů.

Pokud nemáte rádi tunely, rozhodně vám nedoporučujeme Guoliang tunel v Číně. Najdete jej v horách Taihang a spíše než dopravní cestu připomíná nevšední přírodní úkaz. Pět metrů vysoký a 1200 metrů dlouhý tunel vede skálou a světlo do něj proniká jen uměle vytesanými okny. V určitých místech jsou však okna tak velká, že od hluboké propasti dělí řidiče opravdu jen pár centimetrů.

Naši kamioňáci ze seriálu zavítají v jednom z dílů do Himalájí. Tam se nachází jedna z nejnáročnějších cest na světě vůbec. Indická silnice Leh - Manali se táhne téměř 480 kilometrů, a to v nadmořské výšce až pět kilometrů nad mořem. Řidiče tu často ohrožují sněhové laviny, padající kameny a sesuvy půdy. Po silnici je možné projíždět jen od června do září, kdy není zasypána sněhem.

Bláto, led a lupiči

Mezi nejextrémnější silnice patří rozhodně i ta nejbahnitější a nejmokřejší. Ta je také jen pro skutečné odvážlivce. Ruská dálnice Lena vede z Moskvy do sibiřského města Jakutsk. Když uhodí zima, komplikují dopravu závěje, ledovka a husté sněžení. V létě je to však ještě větší katastrofa. Když zaprší, promění se silnice bez asfaltu v bahenní ráj s vyjetými kolejemi. Pro motoristy je v té době téměř nesjízdná a vznikají tu nekonečné kolony. Uvízlá auta jsou pak snadným terčem lupičů.

Noční můrou pro mnohé řidiče jsou také ledové dálnice. Ty často vznikají na zamrzlých jezerech a řekách. Jízda po ledu je ale extrémně nebezpečná. Asi největší ledovou dálnicí je McMurdo South Pole, která spojuje polární stanici Amundsen-Scott na Jižním pólu a pobřežní Polární stanici McMurdo. Je dlouhá zhruba 1500 kilometrů.

The McMurdo South Pole Highway FOTO: Spektrum

Jestliže máte rádi horské dráhy a dáváte při jízdě přednost adrenalinu, zajeďte si například do Spojených států. Najdete tu ty nejhrbolatější silnice na světě, na kterých se  opravdu zhoupnete. Vybrat si můžete například mezi Endless Highway uprostřed pouště nedaleko údolí Fire State Park v Nevadě nebo městem Douglas County v Coloradu. Kamioňákům je skutečně nedoporučujeme.

Nejdelší na světě

Pan American HighwayJednoznačně nejdelší silnicí světa je Pan-American Highway. Ta je dlouhá 48 tisíc kilometrů a vede z města Prudhoe Bay na Aljašce až do spodního cípu Jižní Ameriky. Prochází čtrnácti státy a rovněž různorodým podnebím. Jeden úsek dokonce vede přes deštný prales.

Když už jsme se zaměřili na extrémy, neměli bychom zapomenout ani na tu nejšpinavější silnici. Po té se projedete v malém městečku Shah Town, které je součástí pákistánského velkoměsta Karáčí. Před očima a pod koly auta budete mít jen splašky a bláto. Raději se proto tomuto městu obloukem vyhněte.

A pokud dáváte přednost monotónní a nudné jízdě bez jakýchkoli překvapení, bude pro vás The Eyre Highway v Austrálii tím pravým ořechovým. Jedná se totiž o nejdelší a naprosto nejrovnější dálnici na světě. V létě se teplota prašné silnice vyšplhá i na sto stupňů, takže bez klimatizace na ni raději ani nevjíždějte.

Související články