Slavná čínská terakotová armáda se rozrostla o 110 bojovníků

Čínští archeologové odhalili u města Si-an na západě země dalších 110 vojáků slavné terakotové armády. Postavy válečníků v životní velikosti, vyrobené z pálené hlíny a dosahující stáří 2200 let, byly objeveny nedaleko monumentální hrobky prvního čínského císaře Čchin Š'-chuanga.

Slavná čínská terakotová armáda se rozrostla o 110 bojovníků
Slavná čínská terakotová armáda se rozrostla o 110 bojovníků
Zdroj: archiv

"Při vykopávkách v lokalitě o rozměru 200 metrů čtverečních bylo odhaleno celkem 110 terakotových postav," řekl Šen Mao-šeng z muzea Čchin Š'-chuangových terakotových válečníků a koní. "Nejpozoruhodnější je na novém nálezu to, že figury jsou ve velmi dobrém stavu a jsou barevně zdobené," dodal. 

Exkluzivně pro NG: Terakotová armáda v barvě

Podle Šena byli experti překvapeni tím, jak málo barvy na postavách vybledly. Archeologové prý také vědí o dalších 11 figurách z pálené hlíny, které ještě nebyly ze země vyzdviženy. Odkryto bylo dále 12 hliněných koní, části vozů, zbraní a nástrojů. Objev zahrnuje i štít, který podle všeho užívali vojáci dynastie Čchin (221-206 př.n.l.) a který je zdoben geometrickými vzory červené, zelené a bílé barvy. 

Povstanou posmrtní bojovníci

Císař Čchin Š'-chuang, v jehož monumentální hrobce byly již dříve nalezeny stovky figur 2200 let staré terakotové armády, se stal prvním sjednotitelem Číny, když dokázal pokořit okolní rivalská království. V zemi rovněž zavedl jednotný psaný jazyk, jednotný systém měr i měnu a také jednotný právní řád a daňový systém. Dal rovněž vybudovat rozsáhlou dopravní infrastrukturu, především důmyslný systém cest a kanálů. 

Předpokládá se, že smyslem armády, jež by měla podle odhadů čítat na 8000 bojovníků, bylo bránit císaře v posmrtném životě. Objevena byla údajně rolníky hloubícími studni v roce 1974, v roce 1987 byla zapsána na listinu světového kulturního dědictví UNESCO.

 FOTO: Isifa

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články