SLIDESHOW: Hedvábnou stezkou po stopách dávných karavan

Projeďte legendární Hedvábnou stezku během tří minut v doprovodu turecké hudby ve slideshow Lukáše Synka. Ve skutečnosti tato expedice trvala půl roku.

SLIDESHOW: Hedvábnou stezkou po stopách dávných karavan
SLIDESHOW: Hedvábnou stezkou po stopách dávných karavan
Zdroj: archiv

Slavná Hedvábná stezka bývala mimořádně důležitou obchodní trasou, která procházela napříč celou Asií ze Středomoří až do srdce Číny.

Bývala zřejmě vůbec nejdelší trasou, jakou se lidé v minulosti pravidelně ubírali – měřila totiž zhruba 9 000 km a zboží trvalo dlouhé tři roky, než se dostalo z jednoho konce na druhý.

Obchodovalo se s hedvábím, ale také s kořením, nefritem, nebo dokonce otroky…

Hedvábí nad zlato

Hedvábná stezka se začala formovat od 2. století př. Kr., kdy čínské vojenské expedice vyrazily do Střední Asie hledat spojence proti Hunům. Číňané tam našli vynikající koně pro svou armádu a středoasijské národy naopak poprvé spatřily oděvy ze zázračné látky, která jim učarovala. Těsně před přelomem letopočtu se hedvábí postupně dostalo přes Kušánskou a Parthskou říši až do Římské říše. Okouzlilo celý tehdejší svět a lidé byli připraveni vyvažovat ho zlatem. Regionální obchodní cesty se propojily a rozběhl se intenzivní obchod napříč Asií. 

Kromě hedvábí se obchodovalo zejména s kořením, nefritem, cennými kovy, sklem, porcelánem či otroky. Pohyb zboží pomocí karavan mezi obchodními uzly se řídil pravidly nabídky a poptávky stejně jako dnes.

Vládcové často budovali k posílení své ekonomiky řetězce karavanserájů (přístřeší pro karavany na poušti; pozn. red.), které poskytovaly karavanám pohostinství a vojenskou ochranu.

Vedle ekonomického přínosu se však Hedvábná stezka stala také kulturním a informačním mostem mezi Západem a Východem. Šířila se po ní nová náboženství, filozofie, technologie i vynálezy, což se odrazilo i v rozvoji evropské civilizace. Z různých důvodů transkontinentální obchod zhruba v 15. století ustal a přesunul se na moře.

Půl roku cesty 

Celou trasu Hedvábné stezky zdolávali vyslanci, učenci, kazatelé nebo poutníci, obchodníci totiž obvykle pendlovali jen mezi sousedními středisky. Nám se po důkladných přípravách a půl roce putování přes Turecko, Írán a Střední Asii podařilo dosáhnout čínského Si’anu. Hledali jsme přitom památky ze slavných dob Hedvábné stezky, projížděli jsme rozpálené pouště, překračovali hory i diskutovali s místními lidmi o věcech minulých i současných. Splnili jsme tak svůj cíl projet Hedvábnou stezku po její hlavní historické trase!

Podívejte se na slideshow Lukáše Synka: 

 

Soutěž Slideshow Awards vyhlašuje Karel Wolf v rámci našeho největšího cestovatelského festivalu Kolem světa. Projekce s hudbou složené z fotografií mají délku do 3 minut. Nejlepších 10 snímků vybere před festivalem porota, o nich pak hlasují diváci na festivalu. Slideshow "Hedvábná stezka" získala 1. místo v roce 2007. I další slideshow Lukáše Synka získaly ocenění: "Svět ve svých rukou" (2. místo, 2008), "Hřbitovy všech zemí, spojte se!" (2. místo, 2009).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články