Sloní jeskyni vytvářeli tlustokožci. Trvalo to stovky generací

Když byla objevena jeskyně Kitum, její stěny byly plné značek, škrábanců a rýh, předpokládalo se proto, že to byla práce lidí, kteří hledali zaloto a diamanty. Ve skutečnosti jsou vyhloubené části jeskyně prací někoho úplně jiného – slonů.

Sloní jeskyni vytvářeli tlustokožci. Trvalo to stovky generací
Sloní jeskyni vytvářeli tlustokožci. Trvalo to stovky generací
Zdroj: archiv

Jeskyně Kitum se nachází na západě Keni na hranicích s Ugandou v národním parku Mount Elgon v Keni. Jeskyně se zařezává až 200 metrů do vyhaslého vulkanického horského masivu. Její stěny obsahují sůl. Hodně soli. A ta je právě je klíčem k odhalení záhady této tajemné jeskyně.

Sloni musí stejně jako jiná zvířata čas od času doplnit svou stravu solí a minerály. Získávají je většinou z hornin nebo půdy. Nejzkušenější jedinci přesně znají místa, které najdou co nejvíce potřebné soli. A právě sloni hledající sůl vytvořili jeskyni Kitum. Musela to být těžká práce mnoha a mnoha generací.

Podívejte se na video zachycující slony přímo "na šichtě":

Každý večer stovky a tisíce zvířat proudily jeskyní a lízaly zde během nocí sůl. Buvoli, antilopy, levharti a hyeny každou noc v neskutečné tmě táhli za solí.

Největší díl práce ale odvedli sloni. Svými obrovskými kly sloni odstraňovali ze stěn větší kusy horniny, aby se k soli dostali rychleji. Podařilo se jim tak prostor jeskyně výrazně prohloubit. Důkazem jejich mnohaleté dřiny jsou právě stěny plné škrábanců a rýh.

 

Typický sloní den začíná okolo šesté hodiny ranní, kdy se stádo probouzí a vydává se hledat potravu. V období sucha urazí denně za potravou až 40 až 50 km.

Putování jeskyní bylo však pro slony poměrně nebezpečné – nachází se tam totiž hluboká proláklina, kam už spadlo mnoho mladších a nezkušených slonů. Za ta léta tam vznikl docela velký sloní hřbitov.

Podívejte se na video BBC, jak se vchod do jeskyně v noci stává slušně frekventovanou "dálnicí":

Ilegání zabíjení slonů kvůli slonovině je stále hlavní hrozbou. Organizace MEEM (Mount Elgon Elephant Monitoring) se snaží populaci slonů v oblasti Mount Elgon monitorovat a zabránit pytláctví.   

Jeskyně Kitum se v minulosti proslavila také nalezenpu formou smrtícího viru. Podle amerického novináře Richarda Prestona se stali dva turisté obětí zdejšího smrtícího viru typu eboly. Žádné stopy tohoto viru v jeskyni ale později potvrzeny nebyly.

FOTO: atlasobscura.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články