Smraďoši pozor: Lidský nos rozezná až bilion pachů

Růže, šálek kávy, pálící se dřevo. Tohle jsou jen tři ze zhruba bilionu vůní, které je lidský nos a mozek schopen odlišit. Vědci měli doposud za to, že lidé mohou vnímat až deset tisíc různých pachů, ale jejich počet nebyl až doposud testován.

Zdroj: Isifa

"Lidem bylo vnuknuto, že nemají dobrý čich," říká neurobiolog Leslie Vosshall z Rockefellerovy univerzity v New Yorku, který vedl novou studii v této oblasti. "Naše poznatky a výsledky studie mohou dodat celé lidské rase značné sebevědomí."

Vůně detekujeme tak, že vdechneme vzduch, jenž obsahuje pachové molekuly, které se vážou na receptory uvnitř nosu a ty předávají zprávy do mozku. Většina vůní se skládá ze stovek různých molekul zápachu. Vosshall má za to, že množství pachů rozeznávaných lidmi, který je znám na základě hrubých výpočtů z roku 1920 je mylný. A tak se se svými kolegy rozhodl udělat nové testy. Vzali 128 pachových molekul, které reprezentují širokou škálu vůní a nakombinovali je tak, aby vznikly jedinečné směsi obsahující 10, 20 nebo 30 různých složek. Následně najali dobrovolníky ve věku 20–48 let.

Každý dobrovolník dostal vždy tři lahvičky s vůní – dvě z nich byly totožné a třetí mírně odlišná. Jejich úkolem bylo označit flakonek s jiným pachem. Většina z dobrovolníků dokázala bez problémů správně určit rozdílný odér. Když následně výzkumný tým počítal kolik různých vůní průměrný člověk cítí, došli k neuvěřitelnému číslu: Jeden bilion! Individuálně je ovšem číslo daleko nižší, i když stále značně předčí dosavadní výzkumy: Nejhorší čichač byl schopen rozlišit pouze 80 milionů různých pachů. Ovšem citlivější nosánek se blížil k bilionu.

Lidský nos je tedy schopen odlišit různé sloučeniny pachů, neznamená to však, že dokáže vnímat jednotlivé molekuly vůní. Přesto je tento objev vekým krokem kupředu, co se týká dalších studií a objevů v oblasti schopností lidského mozku.

Mohlo by vás zajímat: