Smrtící bouře pohltila Blízký východ a zmírnila nálety na Sýrii

Silná písečná bouře se v úterý přehnala přes státy Blízkého východu. Vyžádala si více než deset obětí a tisícovky zraněných. V Sýrii oslabila boje a kvůli všudypřítomnému písku na chvíli znemožnila letecké útoky. Mraky pohltily Libanon, Egypt, území Gazy, Izrael, Jordánsko i Kypr.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

"Na písečné bouře jsme zvyklí, ale tahle nás zasáhla s nevídanou intenzitou. V tuto roční dobu je to velmi vzácné, navíc bouře pohltila obrovské území," sdělil kyperský meteorolog agentuře Reuters.

Monitorovací skupina pro lidská práva hlásila ze syrské observatoře, že v důsledku špatné viditelnosti se nekonaly nálety nad syrským územím. Podle provládních syrských novin Al-Watan, byly díky snížené viditelnosti na 500 metrů a vířícímu písku zastaveny letecké útoky v oblastech kontrolovaných povstalci na severu a ve středu země.

V Libanonu byly uzavřeny školy a veřejné instituce. Přes dva tisíce lidí bylo hospitalizovánu kvůli dýchacím potížím. Podobné bouře se obvykle soustředí nad územím Iráku a v Golfském zálivu. 

Jeruzalém plný prachu z písečné bouře