Smrtící sucha v Africe souvisela se znečištěním na severní polokouli

Vysychání jezer Čad symbolizuje sucha, která postihla centrální oblast Afriky. Jako příčina se uvádělo špatné hospodaření s vodními zdroji či vliv globálního oteplování. Nová studie z Washingtonské univerzity dokazuje, že dlouhodobé sucho bylo z velké části vyvoláno znečištěním ovzduší na severní polokouli.

Smrtící sucha v Africe souvisela se znečištěním na severní polokouli
Smrtící sucha v Africe souvisela se znečištěním na severní polokouli
Zdroj: archiv

Sucha a související hladomory v Sahelu si v období 1968-74 údajně vyžádala podle odhadů až půl miliónu obětí (Encyclopedia Britannica). Samozřejmě s tím i souvisí zvýšená nestabilita a různé občanské konflikty v této oblasti. 

Výzkum zveřejněný v časopise Geophysical Research Letters tvrdí, že emise v podobě sulfátových aerosolů pocházejících z továren spalujících uhlí ve Spojených státech a Evropě během tří dekád od roku 1960 ochladily celou severní polokouli a způsobily posuv tropických srážkových systémů více na jih. To mělo největší dopad pro oblasti na jižním okraji Sahary.

Tento trend se však zastavil s postupným rozšířením čistější technologií, a nyní se v rámci globálního oteplení a celkového nárůstu teplot na severní polokouli (rychlejšímu než na polokouli jižní) dochází k jeho rychlejšímu zvratu. Poměry se vrací před rok 1980.

Změna srážkových úhrnů období mezi lety 1931 až 1950 oproti dvěma dekádám 1961 až 1980

Přestože už některé dřívější výzkumy upozorňovaly na vliv znečištění ovzduší v souvislosti s vysycháním afrického Sahelu, tato studie dala rozsáhlou regionální změnu do souladu s globální proměnou srážkových systémů. Zároveň demonstrovala projev tohoto posunu a příčinou souvislost i v dalších oblastech na světě.

"Místo, aby jsme studovali jen srážky na určitém místě, snažili jsme se podívat na rozsáhlejší souvislosti," uvedl hlavní autor studie, doktorand atmosferických věd Yen-Ting Hwang.

Kromě Sahelu a jeho srážkových úhrnů v letech 1930 až 1990, vědci porovnávali hodnoty ve stejném pásmu na celé Zemi. Tedy především v Jižní Americe a Indii. A výkyvy ve srážkách se projevily i na dalších místech. 

S tím, jak naopak na severní polokouli začaly ubývat zdroje sulfátových emisí, se situace v Sahelu začala po roce 1980 postupně zlepšovat. Přestože v oblasti dál působí sucha, nejsou již trvalá. 

 

Související články