Smutné prvenství Jižního Súdánu: Nejméně stabilní stát světa se učí zahrádkařit

Jižní Súdán sužuje vleklá humanitární krize způsobená současným etnickým konfliktem a ekonomickou krizí. Podle nejnovějších údajů OSN bylo za poslední dva roky 2,3 milionu lidí vyhnáno ze svých domovů. Přes 3,9 milionu lidí, tedy téměř každý třetí člověk, v současné chvíli trpí vážným nedostatkem potravin. A více než 686 000 dětí do 5 let je aktuálně podvyživeno. Děti do 5 let věku jsou přitom nejrizikovější skupinou, jelikož u nich podvýživa zpomaluje fyzický růst a negativně ovlivňuje kognitivní vývoj.

Ve státě Severní Bahr el-Ghazal na severu Jižního Súdánu, kde je historicky nejvíc případů chronické podvýživy v zemi, žije pod hranicí chudoby podle národních statistik 76 % populace. Špatná výživa ale není způsobená jen nedostatkem jídla, ale i nevyhovujícími hygienickými návyky, jednotvárností stravy nebo nedostatečným kojením, zejména u dětí do 6 měsíců. Farmáři také využívají neefektivní zemědělské postupy, což vede k velmi nízké produktivitě farmaření. Desetiletí válek zcela přerušily kontinuitu a vzaly lidem, kteří často prožili podstatnou část života v uprchlických táborech, znalosti předků. Přestože znají tradiční rostlinu čirok a kukuřici, produkce zeleniny je jim cizí. Výživné plodiny přitom dokáží výrazně zlepšit zdraví. 

„Celkem 1 000 lidí z nejchudších domácností se proto zúčastnilo terénních školení zaměřených na zemědělství a chov domácích zvířat. Učili se zakládat a spravovat komunitní zahrádky tam, kde mohou pomocí pumpy snadno využívat vodu z řek. Každou zahradu spravuje společně zhruba 25 lidí. Pěstují zejména špenát, okru neboli ibišek jedlý, dýně, amarant, papriky, chilli papričky, kapustu, cibuli a mrkev. Do začátku místní dostali semena a nářadí, např. motyky, hrábě nebo ruční pumpy na zavlažování," vysvětluje programový koordinátor ČvT v Jižním Súdánu Jakub Smutný. Sousedské vztahy v místní komunitě zafungovaly natolik, že si další lidé začali zakládat vlastní zahrádky. „Dřív jsem pěstovala sezam, arašídy a kukuřici, ale když jsem zjistila, jak důležité je jíst zeleninu, změnila jsem to. Zahrádka mi pomáhá. Část produkce dokonce na trhu prodám a vydělám nějaké peníze na školní poplatky," říká třicetiletá Rebecca Achai Gar, matka deseti dětí.

Mohlo by vás zajímat:

Etnikum Dinků, obyvatelé Severního Bahr el-Ghazalu, jsou původně pastevci. Dobytek pro ně proto představuje hodnotný majetek, investici pro celou rodinu a zároveň důležitý zdroj obživy. Jen málokteré rodiny ovšem umí tažný dobytek využít k práci. „Naučil jsem se, jak orat s pluhem. Velmi mi to ulehčilo život. Dokážu udělat práci rychleji, takže mám čas vydělat si něco navíc i jako dělník," popisuje Daniel Mason Deng. 

S chovem domácích zvířat souvisí také uchování masa. Základem je správné zpracování a uskladnění. „Dříve jsme udili maso tradičním způsobem, ale nevonělo a často se zkazilo. Mnozí zemědělci uzení neznali vůbec, maso pouze nasolovali a sušili, což není hygienické, jak jsme se dozvěděli. Teď máme komunitní udírny," vysvětluje Marko Anyuth Lueth, majitel dvacetihlavého stáda krav. Uzení využívají i místní rybáři. „Kromě uzení jsme se naučili také opravovat sítě, což je hodně důležité. Nemůžeme si nové kupovat příliš často," říká třicetiletý Simon Dut Ker, rybář od řeky Nyamlell. 

Situace v Jižním Súdánu

S malými přestávkami je území Jižního Súdánu ve válce od roku 1955. Ani od vyhlášení samostatnosti v roce 2011 není v tomto nejmladším státě světa klid. Podle OSN je v současnosti v zemi zhruba 1,66 milionu vnitřních uprchlíků, kteří museli opustit své domovy. Dalších téměř 645 000 lidí uteklo do okolních států. Zemi zachvátila ekonomická krize a hyperinflace. Ochromují ji i rostoucí ceny pohonných hmot, například litr benzínu aktuálně stojí v přepočtu asi 70 Kč. V roce 2015 se už podruhé Jižní Súdán umístil na smutném prvním místě v žebříčku nejméně stabilních států světa (Fragile States Index).

Jsme na Facebooku

Večer v TV

Celý program

Nejčtenější články

Přihlášení k odběru newsletteru

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a neuniknou vám žádné novinky z webu i časopisu National Geographic.