Soch Ježíše Krista jsou milióny. Ale tahle je pátá nejvyšší

Často se o ní píše, že je druhou největší sochou Krista na světě. Není to pravda. Tahle, na jihu Itálie, je sice „až“ pátá, ale na majestátnosti jí to vůbec neubírá.

Soch Ježíše Krista jsou milióny. Ale tahle je pátá nejvyšší
Soch Ježíše Krista jsou milióny. Ale tahle je pátá nejvyšší
Zdroj: archiv

Nejznámějším turistickým střediskem Basilicaty na jihu Itálie je půvabné městečko Maratea. Je rozpoloženo při Tyrhénském pobřeží pod dramatickými kopci. Přímo nad ním stojí nepřehlédnutelný pomník jakéhosi nepsaného závodu o největší sochu Krista po světě.

Moři ukazuje záda

Již samotná cesta plná serpentin vedoucí od městečka vzhůru patří k nevšedním zážitkům. V současné době se lze dostat k areálu poutního místa se sochou zdejší obvyklou dopravou. To znamená zaparkovat auto na záchytném parkovišti a nechat se za malý obnos vyvést minibusem vzhůru. Pak už je to jen pár kroků ke zdejší poutní bazilice sv. Biagia, který je patronem města. O hlavním svátku, druhou neděli v květnu sem míří procesí, jehož účastníci sem vynesou světcovu uctívanou sochu.

 

Hlavním důvodem k návštěvě je ale socha Krista Spasitele (Cristo Redentore) na samém konci kopce na skále nad městem. Je otočena zády k moři a svůj pohled upírá nejen do hornatého vnitrozemí, ale i na přicházející poutníky.

Byla zbudována v letech 1963 – 1965 podle návrhu Brunna Innocentiho, florentského sochaře. Za sochou na okraji skalního srázu si lze vychutnat strhující pohled především na záliv Golfo di Policastro a samotnou Marateu s přístavem.

Pátá na světě, třetí v Evropě

Se svou výškou 21,23 metrů patří socha mezi největší sochy Krista na světě. Snad všechny průvodce uvádějí, že se jedná o druhou největší sochu Krista ne světě, samozřejmě po té v Riu de Janeiru. Není to však pravda. V současné době je co do velikosti pátou na světě a třetí v Evropě.

Na starém kontinentu je ještě větší socha Krista v Lisabonu a v roce 2010 dokončená socha v polském Świebodzinu.

To však místnímu obyvatelstvu radost nekazí a na svého Spasitele jsou patřičně hrdí.

 

Související články