Sověti investovali miliardy do ovládání mysli

Odtajněné dokumenty dokládají, že Sovětský svaz investoval nemalé prostředky do nekonvenčního výzkumu ovládání lidské mysli, vysílání zpráv na dálku. Jeho nasměrování se nelišilo příliš od projektů americké CIA.

Sověti investovali miliardy do ovládání mysli
Sověti investovali miliardy do ovládání mysli
Zdroj: archiv

Soupeření mezi velmocemi studené války se netýkalo jen počtů strategických zbraní, letadel, tanků či lodí a ponorek, nebo dobývání vesmíru. Zahrnovalo i dobývání lidské mysli a další jevy, které většinou odborníci hodnotí jako pseudovědu - Američané jen mluvili o parapsychologii, zatímco Sověti o psychotronice. 

Například program MK ULTRA probíhal pod taktovkou CIA 20 let, kdy hledal způsoby jak manipulovat lidskou myslí a upravovat mozkové funkce na dálku. Ruské programy probíhaly ještě déle a sovětští psychotronici v jejich rámci ověřovali svou teorii, že lidský mozek může být ovládán, nebo alespoň přijímat, specifický druh vysokofrekvenčního elektromagnetického záření.

Ucelený obraz o utajovaných netradičních sovětských a ruských výzkumech v letech 1917–2003 podává souhrnná práce Serge Kernbacha z Výzkumného centra pro robotiku ve Stuttgartu. Opírá se o ruské odborné články a hlavně teprve nedávno částečně odtajněné dokumenty. Z nich vyplývá, že do psychotroniky investoval Kreml v přepočtu kolem 20 miliard korun. Na jevy, které zahrnují i telepatii, psychokinezi a jasnovidectví, je  to docela nemálo prostředků.

Rusové tak podle neoficiálních odhadů vydali na vývoj psychotronických zbraní několikrát více než USA. Také není jisté, zda v nějaké formě tyto programy v Rusku nepokračují, když se jimi zabývalo během let kolem 500 vědeckých pracovníků.

Vyvinuli údajně i zařízení označené jako "cerpan", které mělo být schopné ukládat a generovat toto specifické záření a změnit tak magnetizaci vodíkových jader a stimulovat tak imunitní systém rostlin i člověka. Jednotlivé prototypy psychotronických zbraní byly i testovány na lidech, podrobnější informace ovšem stále podléhají utajení. Ruské tajné služby některé informace nehodlají zveřejnit ani po 80 letech.

Související články