Stane se chlebovník novou organickou náhražkou masa?

Poprvé jeho plody sesbíral a rozšířil poručík William Bligh na konci 18. století. Měl za úkol najít laciný a energeticky bohatý zdroj potravy pro britské otroky v Karibiku. Jackfruit dostal v češtině název chlebovník, protože po upečení připomíná čerstvě upečený chléb. Zpracovat se ovšem dá na tisíce způsobů a dokonale nahradí maso. 

V průměru váží plody chlebovníku 16 kilogramů, dorůst však mohou až do váhy 80 kilogramů.
V průměru váží plody chlebovníku 16 kilogramů, dorůst však mohou až do váhy 80 kilogramů.
Zdroj: Shutterstock

Když se Annie Ryu poprvé setkala s velkou ostnatou koulí, byla opravdu zmatená. Myslela si, že je to dikobraz. Když však neznámé ovoce ochutnala s kari omáčkou, byla překvapena jeho téměř masitou chutí a texturou.

Ovoce s původem v Indii patří do rodiny morušovníkovitých, stejně jako fíky či moruše. Je velmi oblíbené u veganů, kteří z méně zralých plodů připravují tacos, enchiladas či indické kari. Počet lidí, kteří nejedí maso stále roste a chlebovník by mohl namísto soji převzít žezlo na trůně nejoblíbenější masové náhražky.

V průměru váží plody 16 kilogramů, dorůst však mohou až do váhy 80 kilogramů! Tyto obry můžete najít na asijských trzích, ovšem naporcovat takto narostlý chlebovník je mnohdy obtížnější než nasekat maso. Pevná slupka je ostnatá, navíc jackfruit vylučuje bílý lepivý latex. I následná tepelná úprava je časově náročná. V kuchyni nahradí maso i zeleninu a chlazený syrový chlebovník je skvělý v ovocných salátech. Semena se dají upéct a chutnají podobně jako jedlé kaštany. 

Mohlo by vás zajímat:

Zajímavý je také způsob uskladnění plodů chlebovníku: tradičně se oloupané a omyté zakopají do jámy vystlané listy. Několik týdnů takto kvasí a produkují nakyslý latex. Takto uložené vydrží i celý rok. Obsah některých jam byl údajně jedlý i po více než třiceti letech od zakopání.

Podle dietologů je chlebovník dobrým zdrojem vlákniny, obsahuje také vysoký obsah draslíku, vápníku a fosforu. „Obecně přijímáme jen třetinu potřebného množství vlákniny. Chlebovník je ideálním nástupcem sóji také kvůli tomu, že se může v jakékoli úpravě rovnou konzumovat, není třeba ho dále zpracovávat, jako je tomu například u sóji," míní dietoložka Jess Kolko.

Annie Ryu se ve Spojených státech pustila do velké osvěty a snaží se jihoasijské ovoce vměstnat do jídelníčku uvědomělých spotřebitelů. „Maso je druhým největším přispěvatelem ke globálnímu oteplování. Můžeme jeho část nahradit organickými plody, které rostou na stromech – to se jeví jako ideální řešení!"

Zdroj: Shutterstock

Chlebovník (Artocarpus altilis) dorůstá do výšky 20 metrů. Všechny části stromu obsahují latex, šťávu podobnou mléku. Ta se používá na utěsnění lodí a člunů. Je to jednodomá rostlina, tj. se samčími i samičími květy na každém stromě. Za sezonu vyprodukuje jediný strom až 800 plodů. Vejcovité plody grapefruitového tvaru mají drsný povrch. Plod se skládá z mnoha nažek, z nichž každá je obklopená dužnatým květným obalem a roste na dužnaté stopce. Některé selektivně pěstované odrůdy mají plody bez jader. Zdroj: Wikipedia