Svět poháněný větrem, vodou a slunečním svitem: Vize pro Zemi do roku 2050

Planeta Země se možná dočká lepšího zacházení: profesor ze Stanfordské univerzity Mark Z. Jacobson má plán, jak získávat sto procent energie z obnovitelných zdrojů. Jeho tým používá sofistikované modely k vývinu energetických plánů na míru pro jednotlivé státy. Projekt Solutions může připravit svět na velkou změnu: kompletní přechod na obnovitelné zdroje do roku 2050, bez nutnosti zavádění radikálních nových technologií. Během nedávné návštěvy NASA v Pasadeně Mark Z. Jacobson přiblížil svou vizi.

Vítr a sluneční svit jsou podle Jacobsona jediné dvě formy energie, které teoreticky mohou pohánět celý svět.
Vítr a sluneční svit jsou podle Jacobsona jediné dvě formy energie, které teoreticky mohou pohánět celý svět.
Zdroj: Shutterstock

Jak probíhá váš výzkum?

Výzkum má dvě složky. První z nich vypracovává plány pro změnu energetické infrastruktury států a měst pro všechny účely: elektřinu, dopravu, vytápění, chlazení a průmysl. Druhá pak vzdělává veřejnost i politiky skrze sociální média, videa a storytelling. Plány jsou veřejně dostupné každému a mohou tak být postupně zaváděny.

Přistoupila už některá města nebo země k zeleným řešením?

Nejvíce realizací bylo doposud v Kalifornii a New Yorku. Guvernér New Yorku nás požádal o prvních pět kroků, přičemž město přijalo tři z nich. Následně si stanovil cíl přejít do roku 2030 na padesát procent obnovitelné energie, stejně jako Kalifornie.

Mají tyto plány společné rysy?

Všechny jsou založeny na podobných metodách: změnit zdroje energie do roku 2050 a zjistit, jaké přírodní zdroje budou pro dané místo nejlepší.

Jaké inovace váš projekt přináší?

Myslím, že celá myšlenka je neotřelá: elektrifikovat všechna odvětví a uspokojit poptávku po elektřině čistými, obnovitelnými zdroji s nízkonákladovým uložištěm. Můžete například vytvářet led v noci, kdy je elektřina levnější a použít ho na klimatizaci během dne. Výborně funguje také sezonní akumulace tepla pomocí hornin. V letních měsících se shromažďuje sluneční záření na střeše budov v kolektoru, který obsahuje roztok glykolu. Voda je potrubím vedena pod zem, kde ohřívá horniny. Ty zůstanou horké, protože jsou izolovány. V zimním období potom celý systém funguje opačným směrem.

Větrná a solární energie jsou kolísavé. Jak udržíte energetické sítě stabilní?

Jsou obě doplňkové povahy. Když nefouká vítr, často svítí slunce. A samozřejmě je důležité používat kolektory. Vítr a sluneční svit jsou jediné dvě formy energie, které teoreticky mohou pohánět celý svět. Můžeme použít geotermální či přílivové vlny. Navíc není třeba stavět další vodní elektrárny, stačí zvýšit účinnost těch stávajících.

Mohlo by vás zajímat: