Tajemná megalitická stavba na dně Galilejského jezera vyvolává otazníky

Neví se proč, ani kdy byla postavena nově objevená stavba na dně Galilejského jezera. Jediné, co je u zřejmé u objektu velkého jako válečná loď, je úctyhodná odhadovaná hmotnost 60 tisíc tun.

Tajemná megalitická stavba na dně Galilejského jezera vyvolává otazníky
Tajemná megalitická stavba na dně Galilejského jezera vyvolává otazníky
Zdroj: archiv

Tajemná struktura má kuželovitý protáhlý tvar. Podle citovaných na serveru LiveScience archeologů nemůže jít o přírodní úkaz, protože byla sestavena navršením čedičových balvanů. Na základě snímkování bylo dosud zjištěno, že objekt nyní dosahuje výšky deseti metrů a v průměru 70 metrů.

Profil monumentální mohyly. ZDROJ: Shmuel Marco

Tyto rozměry jsou monumentální. Například známý Stonehendge má jen poloviční průměr a jeho nejvyšší kameny nedosahují ani pěti metrů. 

Sonarový snímek monumentu na dně jezera.

Nabízí se samozřejmě vysvětlení, že jde o jednoduchou mohylu postavenou z navršených kamenů k uložení ostatků, tak jako v jiných částech světa. Nicméně, zda se uvnitř skrývá nějaké pohřební komora nebo lidské ostatky není zatím jasné.

Stavba byla odhalena od roku 2003 a od té doby ji v tichosti zkoumali potápěči. Závěry průzkumu byly nyní zveřejněny v novém vydání časopisu  International Journal of Nautical Archaeology.

"Potápěčský průzkum odhalil, že stavba je postavena z čedičových balvanů až 1 m dlouhých. Balvany mají přirozený tvar bez známek řezání nebo tesání. Nenašli jsme žádné známky uspořádání nebo stěny, které vymezují tuto strukturu," uvádí se v článku.

Na druhou stranu je zřejmé, že jde o výtvor lidských rukou, který byl vybudován na vybraném místě, které až s časovým odstupem zalily vody jezera. "Tvar a uložení nepřipomíná žádný přírodní jev. Dospěli jsme tedy k závěru, že jde o lidskou stavbu, kterou můžeme označit za mohylu," vysvětluje zpráva.

 

Stáří přes 4000 let?

Další odpovědi by mohly poskytnout jen "podvodní" výkopy, které by se pokusily odhalit artefakty a určit stáří objektu. Jicchak Paz z Izraelského památkového úřadu však odhaduje stáří stavby na více než 4000 let. "Nejlogičtější bude možnost, že objekt vznikl někdy ve třetím tisíciletí před naším letopočtem, protože tehdy vznikly i jiné megalitické stavby, které se nacházejí poměrně blízko," řekl serveru Paz s tím, že tyto stavby byly většinou spojeny s hradišti. 

Příkladem podobné lokality je 30 kilometrů vzdálená Khirbet Beteiha, které se skládá ze tří soustředných kamenné kruhy, z nichž největší má 56 metrů v průměru.

Starobylé město

Objevený megalitický objekt leží přibližně půldruhého kilometru od dávného města Bet Yerah (Khirbet Kerak), které bylo ve 3. tisíciletí jedním z největších v této oblasti a nejspíš i v celém Izraeli.

Archeolog Raphael Greenberg na základě vykopávek, tvrdí, že šlo o opevněné město s dlážděnými ulicemi na ploše kolem 30 hektarů, kde žilo kolem 5000 lidí. To svědčí o organizované společnosti se schopností plánovat a hospodařit.

 

Související články