Tajemství hibernace odhaleno: Tělo savců tvoří samo nové svaly

Možná máte právě teď skvělou fyzičku, ale pokud strávíte zimu spánkem a bez přísunu potravy, vaše muskulatura vezme rychle za své. Savci, kteří přes zimu hibernují, však tento problém nemají. Namísto aby se s vypětím všech sil s probouzejícím se jarem vyškrábali z doupat, energicky vyskočí a rovnou se vydají na lov potravy.

Zdroj: Isifa

Jak je to možné, zůstává opředeno tajemstvím, ovšem díky vědcům zkoumajícím veverky se potvrdilo, že jejich těla začínají na konci zimy vytvářet nové svalstvo. Allyson Hindle z Univerzity v Coloradu se svými kolegy zkoumala třináct veverek. Podobný nezávislý výzkum vznikl ve Wisconsinu se stejnými výsledky.

Když nastane období hibernace, zahrabe se veverka v podzemí, skulí se do klubíčka a její dýchání a srdeční tep zpomalí na absolutní minimum, přičemž tělesná teplota klesne na teplotu okolního prostředí. Jednou za sedm až čtrnáct dní se tělo na 12 hodin zahřeje, ale veverka dál setrvává v zimním spánku ve své noře.

Atrofie svalů?

Během výzkumu vědci používali pro monitorování tělesných funkcí veverek různé metody. Šest z nich vážili a prováděli magnetickou rezonanci celého těla celkem desetkrát v průběhu roku. Během hibernace jejich tělesná hmotnost klesala, jako kdyby tělo přežívalo z tukových zásob bez dalšího příjmu potravy. Na konci zimního spánku veverky ztratily až 40% své hmotnosti. Díky výsledkům z magnetické rezonance vědci vypočítali objem svalstva zadních nohou. Z pozorování vyplynulo, že s úbytkem hmotnosti se zmenšovaly i svaly. Ovšem zhruba dva měsíce před koncem hibernace začaly svaly znovu nabírat na objemu, i když zbytek těla dál ztrácel na váze.

Záhada hibernace

V samostatném výzkumu se pak vědci zaměřili na zkoumání svalů veverek během zimního spánku a tvorbu bílkovin. A znovu se potvrdilo, že před probuzením tělo savců začalo vytvářet nové proteiny a budovat muskulaturu, podobně jako v letním období. Allyson Hindle přiznává, že nedokáží přesně vysvětlit, jak to, že během spánku svaly savců neatrofují. Pokud by člověk nebo krysa nepoužívali své končetiny aktivně po tak dlouhou dobu, jejich svalstvo by zakrnělo. Jak je možné, že se veverkám tvoří svalstvo bez příjmu potravy a bez pohybu? A kde berou zdroje pro jeho tvorbu? Účastní se tohoto procesu i jiné buňky?

Budeme si muset počkat na další výsledky zkoumání. Už teď je však jasné, že zimní spánek je ve zvířecí říši geniálním systémem přežití.

Mohlo by vás zajímat:

Související články