Tajemství korkových dubů: Staleté lesy v portugalském Algarve

"Vezmi si na památku tohle," podával mi portugalský farmář Balthasar Trueb kus železné strusky. Nechápal jsem, proč si mám domů vozit něco, co připomíná průmyslový odpad. "Je to staré dva tisíce let," dodal.

Zdroj: Markéta a Michael Foktovi

Můj zájem o amorfní předmět se rázem znásobil. Strusku, jež pochází ze zemních pecí, ve kterých tavili první moderní Portugalci železo kvůli obchodu s Féničany, mám skutečně vystavenou na čestném místě na poličce. Jižní Portugalsko je však místem, kde nejsou ani dvě milénia žádnou velkou mírou. Po celé provincii Alentejo mezi Atlantikem a španělskou hranicí jsou rozeseté pozůstatky mnohem starších civilizací. Tak starých, že o nich vlastně nevíme skoro nic. Ani to, k čemu sloužily majestátní megality, které za sebou dávní lidé zanechali. Nebo jak mohli mnohatunové balvany s pomocí primitivních prostředků doby kamenné vůbec dostat na své mystické místo.

V kraji korkových dubů, který se rozprostírá mezi metropolí Portugalska Lisabonem a turisticky známým pruhem pobřeží honosící se názvem Algarve, zkrátka čas plyne trochu jinak. Pomaleji. Než vydá nově zasazený korkový dub svou první úrodu korku, trvá to plné čtvrtstoletí. A dalších dvacet let uplyne, než je jeho korková kůra natolik kvalitní, aby se z ní dala vyrobit "obyčejná" zátka do lahve na víno.
"Eukalypty rostoucí sotva osm let sázíme pro sebe, pinie pro své děti a korkové duby pro vnuky," shrnuje zdejší život založený na staletých tradicích Balthasar. Samotné korkové duby přitom vytvářejí překvapivě bohaté životní prostředí, v němž se skrývají i nejvzácnější kočkovité šelmy světa - rysové pardáloví. A také chrání sluncem rozpálenou krajinu před tím, aby se proměnila v poušť. Milovníci vína zase svým "koníčkem" chrání korkové lesy jako takové. Proč? Vytahováním zátek z lahví vytvářejí poptávku po novém korku a dávají farmářům důvod starat se o své staleté korkové lesy.

Zaujalo vás téma? Navštivte přednášku "Portugalsko-Alentejo", která se koná 23. září 2015 od 17 hodin v malém sále Městské knihovny v Praze, vstupné 40 Kč.