Toužíte po koupání se žraloky? V Durbanu si můžete splnit sen

Jihoafrický Durban nabízí nečekané zážitky – nejen koupání se žraloky, ale třeba i návštěvu nejhorší restaurace na světě. No, nelákalo by vás to?

Toužíte po koupání se žraloky? V Durbanu si můžete splnit sen
Toužíte po koupání se žraloky? V Durbanu si můžete splnit sen
Zdroj: archiv

Durban, třímiliónová kosmopolitní metropole na pobřeží provincie KwaZulu-Natal východně od Dračích hor. Je třetím největším městem Jihoafrické republiky a největším námořním přístavem celého afrického kontinentu.

Port Natal (portugalsky Vánoční přístav) získal své původní jméno po mořeplavci Vascovi da Gama, který zakotvil jako první Evropan na pobřeží přesně o Vánocích roku 1497. Po staletí útočiště pirátů, trosečníků, dobrodruhů a obchodníků s otroky získalo své současné jméno až v roce 1835, a sice po britském guvernérovi provincie Kapsko, siru Benjaminu D’Urbanovi.

 

Koupání se žraloky

Durban je populárním přímořským letoviskem. Ročně navštíví město okolo dvou milionů turistů. Zdejší tzv. severní pláž je vyhledávaným útočištěm surfařů. Na plážích jsou veliké modro-žluté varovné cedule upozorňující na zákaz nočního koupání.

Každoročně jsou totiž v okolí Durbanu odchyceny desítky žraloků. Stovky sítí chrání pláže před těmito mořskými predátory. I přesto jsou pláže několik dní v roce zcela uzavřeny, jelikož veliké množství žraloků sítě ucpává, a ty se začnou následně trhat. Nápisy informující o zákazu plavání tedy nelze podceňovat.

Nejhorší lidožrouti v dějinách: Čelisti. Žralok, který způsobil paniku po celém kontinentu

Se žralokem a rovnou s tím nejnebezpečnějším je spojena jedna z nejbizarnějších atrakcí Durbanu. Snad každá cestovní či informační agentura ve městě nabízí potápění tváří v tvář bílému žralokovi. Kdo chce zažít opravdový adrenalin, může se za poplatek nechat zavřít do železné klece. Pod hladinou Indického oceánu dochází k blízkému setkání se žralokem lidožravým. Atrakce jen pro ty opravdu otrlé!

Indický Durban

Ve městě žije silná několikasettisícová komunita Indů. Spolu se směsicí bělochů a Zuluů tato skutečnost dodává Durbanu velice kosmopolitní nádech. Jelikož zde člověk Indy potkává na každém rohu, jistě nemůže být překvapen, když se dozví, jak zde strávil s přestávkami více než dvacet let slavný bojovník za nezávislost Indie – Mahátma Gándhí. Do Durbanu přišel po studiích v Anglii jako mladý právník na konci devatenáctého století. Zažil zde však kvůli svému původu spoustu pokořování, a proto není divu, když právě zde stvořil svou filozofii nenásilného odporu a vedl masové protestní akce proti diskriminačním zákonům.

K velkým atrakcím při návštěvě města patří Victoria Street Market. V Indické čtvrti nasajete tu pravou atmosféru indického tržiště s příchutí východu a to i přesto, že původní indická tržnice vyhořela v roce 1973. Vaše oblečení provoní exotické koření a můžete zde obdivovat hinduistické náboženské obrázky či vyřezávané korály.

Směnárny, kam vám peníze přivezou na kolečkách. I to je Afrika

Do nejhorší restaurace na světě

Nenechte si ujít procházku po pobřežním bulváru neobtěžováni rušnou dopravou moderního velkoměsta. Promenáda lemovaná luxusními hotely a moderními restauracemi vás nakazí tou pravou prázdninovou atmosférou. Pokud ještě existuje, posaďte se po setmění na terasu restaurace The Deck a dopřejte si malé občerstvení. Nebo zavítejte do restaurace Joe Kool’s, která se pyšnila sloganem „Undeniably the world’s worst restaurant“ (nepopiratelně ta nejhorší restaurace na světě) a relaxujte pohledem na vlny Indického oceánu či na desítky lodí kotvících v dáli na obzoru. 

Na pobřeží rozhodně nepřehlédnete mořské akvárium Sea World. Velkého bílého žraloka tam sice nechovají, ovšem krmení žraloků i zde patří k návštěvnicky nejvyhledávanějším atrakcím. Velice populární se ji vystoupení inteligentních mořských savců v delfináriu. A pokud budete ze žraloků příliš rozrušeni, můžete zklidnit své nervy v botanické zahradě na Sydenham Road nebo v jiném z mnoha parků, na které je Durban právem hrdý.

Adrenalinové focení žraloků. Co fotograf udělá pro dobrý snímek

 

Jízda vlevo

Nezapomeňte, že v Durbanu, stejně jako v celé Jižní Africe jezdí automobily vlevo. Podél dálnic Jihoafrické republiky si zajisté všimnete bezpečnostních cedulí určených pro řidiče. Hesla jako „Dojeď živý“, „Neblázni a nespěchej“ či „Rychlost zabíjí“ mají zřejmě předejít dopravním nehodám.

A jelikož chvíli trvá, nežli našinec uvykne rozhlížení se na opačnou stranu při přecházení silnice, může se lehce stát, že jízda vlevo vás zaskočí třeba i ve směnárně First National Bank. K bankovním přepážkách jsem se dostával po jezdících eskalátorech a samozřejmě jsem se vrhl na ten vpravo. Jaké bylo překvapení, když ten pravý jezdil směrem dolů. Chvíli mi trvalo nežli jsem pochopil, že i jezdící schody jsou umístněny v opačném gardu a mohl jsem si v klidu zakoupit jihoafrické randy…

Úvodní foto: Isifa

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články