Záhadu obřího Tunguzského meteoritu na Sibiři: Co to vlastně bylo a kam dopadl?

Centrální Sibiř už 100 let ukrývá tajemství. Vědci i amatéři se jej pokoušejí odhalit. Zatím však marně.

Tunguzský meteorit na Sibiři byl 185krát silnější než Hirošima
Tunguzský meteorit na Sibiři byl 185krát silnější než Hirošima
Zdroj: archiv

NASA: Síla exploze odpovídala asi 185násobku výbuchu v Hirošimě…

Tunguzská katastrofa byl mimořádně silný výbuch, ke kterému došlo 30. června 1908 v prostoru centrální Sibiře (Krasnojarský kraj).

Existují svědci, ale chybí kráter i meteorit…

Má se za to, že ho způsobil výbuch kosmického tělesa. Exploze byla natolik silná, že v okruhu kolem 2 000 km² zničila většinu stromů (asi 80 milionů kusů dle informací NASA) a rána způsobená výbuchem byla slyšet v okruhu     1 000 kilometrů.

Žádný meteorit však na místě nikdy nalezen nebyl… Na místě nenachází ani kráter, takže k výbuchu zřejmě došlo už v atmosféře.

Průlet meteoritu na neobydlenou oblastí vidělo mnoho svědků, kteří jej shodně popisovali jako žlutou kouli nebo válec. Zemské otřesy zaznamenali po celém světě a rozsáhlý požár, který vzápětí vypukl, byl viditelný ze stakilometrových vzdáleností. Popel a další malé částice pokryly celou oblast. V Evropě byla několik dalších nocí zjasněná obloha.

Přání otcem myšlenky?

Na místo dopadu meteoritu se až po několika letech vydali ruští vědci. Bylo to až v roce 1921. Oblast podrobně prohledali a našli údajně nerosty, které se na zemi nevyskytují. 

Příčinou zpočátku překvapivě malého zájmu o tuto záhadu byla pravděpodobně špatná dostupnost, ale i nestabilita Ruska, pak první světová válka a revoluce následovaná občanskou válkou.

Na místo se pak vydalo nesčetné množství různých výprav, ale žádné mimozemské látky nalezeny nebyly. Ani zvýšenou radioaktivitu nikdo nikdy nepotvrdil. 

Před 5 lety se poznání posunulo o kousek dál.  Italský vědec Luca Gasperini z Institutu mořské biologie v Boloni (Institute of Marine Science in Bologna) přišel s objevem jezera, které mohlo vzniknout z kráteru. Kruhové jezero se nachází několik kilometrů od epicentra a má ve srovnání s jezery v okolí nezvyklý tvar (prudké svahy)

Meteorit, nebo fantazie?

Oblast, kde mělo vesmírné těleso dopadnout, je tektonicky velmi aktivní. Někteří vědci proto nevěří ani na kosmický původ jevu. 

Ostatní váhají, zda se jednalo o kometu, nebo malou planetku. Jelikož po tělese nezůstalo doslova ani památky a ani stopy, nabízejí se teorie o rozpadu tělesa, ještě než stačilo dopadnout na zem, nebo o jeho vypaření v atmosféře. 

Hypotézy bez hranic

Hypotézy jsou plné fantazie. Ale kdo ví, třeba je pravdivá jedna z těch nejbláznivějších. V čele všech hypotéz stojí katastrofa kosmické lodi nebo zániku malého množství antihmoty, které dostalo do blízkosti zemského povrchu, nebo setkání černé díry se Zemí. Uvažuje se také o srážce zeměkoule s nějakým tělesem ze slunečního plazmatu, které bylo silnou odtrženo od povrchu Slunce, nebo dokonce o výskytu UFO…

Podívejte se na video o události (video je v angličtině)): 

 

Úvodní ilustrační foto: Isifa

    Související články