Turisté poletí do vesmíru ve skafandrech á la James Bond

Společnost Virgin oznámila, jaké skafandry na sobě budou mít první vesmírní turisté, které dopraví na oběžnou dráhu v lodi Space Ship Two.

Turisté poletí do vesmíru ve skafandrech á la James Bond
Turisté poletí do vesmíru ve skafandrech á la James Bond
Zdroj: archiv

Jako James Bond ve filmu Moonraker budou vypadat první turisté, kteří vyrazí do kosmu se společností Virgin Galactit. Tuto informaci získal server Space.com. Společnost vlastněná výstředním miliardářem Richardem Bransonem vyvinula a navrhla skafandry sama, inspirovala se přitom designem ze slavné bondovky z 80. let.

Turisté budou vypadat jako agenti, ne jako motorkáři.

Skafandry by měly být velmi odlišné od těch, které se dnes používají. Nebudou připomínat neobratné ruské modely typu Sokol, ani oranžové americké skafandry, které používaly posádky raketoplánů. Ty od Virginu budou měkoučké, jemné a velmi stylové. Každý má být vyroben na míru ta, aby svému nositeli poskytoval co největší komfort. Jejich součástí budou boty s měkkou podrážkou, měkké helmy vybavené mikrofonem a sluchátky. K helmě se bude dát připojit i kyslíková maska, kterou však astronauti budou využívat pouze v případě nějaké nehody. Definitivní design nového skafandru zatím nebyl zveřejněn.

"Naši klienti budou mít veškerou výbavu vyrobenou na míru,“ řekl serveru Space.com George Whitesides z Virgin Galactic. Právě testovaný oblek je výrazně odlišný od verze, kterou společnost ještě nedávno prezentovala na svém webu. Starší verze připomínala spíš motorkářskou kombinézu, ta novější je volnější a elegantnější. Proč má být vše měkčí?

Aby se klienti nebouchli

To vysvětlil hlavní lékař virginu, Dr. James Vanderploeg. Jde především o bezpečí vesmírných turistů, kteří neprojdou zdaleka tak náročným výcvikem jako profesionální kosmonauti. Podle vypracovaných bezpečnostních studií by mohlo v malé kapsli vesmírného modulu docházet k hodně srážkám mezi šesticí členů posádky. Čím měkčí bude jejich výbava, tím menší budou následky na jejich zdraví i zařízení kabiny. „Nad řešením bezpečnosti našich klientů v nulové gravitaci trávíme spoustu času,“ vysvětlil Whitesides. Tým, který na oblecích pracuje, by rád stihnul i to, aby byly skafandry vybavené i přístroji, které budou neustále monitorovat zdravotní stav astronautů.

 Je to jen chytrá reklama? Majitel virginu Richard Branson to popírá. Sice si zahrál drobnou roli v bondovce Casino Royale a agent 007 využívá jeho aerolinky Virgin Atlantic ve filmu Quantum of Solace, ale s novou bondovkou, která má jít do kin roku 2012, nechce mít Branson nic společného. Nejspíš proto, že nejnovější příběh agenta s licencí zabíjet se má jmenovat Skytall – neboli Pád z nebes…

Související články