Tvorové z hlubin moře, kteří nikdy neměli vidět světlo

Nenechte se mýlit jeho blýskavým vzhledem – červ na obrázku je nebezpečný predátor s čelistmi, které připomínají filmového Vetřelce.

Zdroj: NIWA

Tohoto tvora a mnoho dalších, objevila vědecká expedice zkoumající vody u podmořských sopek nedaleko Nového Zélandu. Trvala tři týdny a experti na hlubokomořský život během té doby prozkoumali oblast o rozloze 9840 čtverečních kilometrů. Výsledky publikovali na oficiálních stránkách NIWA.  

Věnovali pozornost jak podvodním horám, tak okrajům sopek, kaňonům ukrytým v hloubce přes jeden kilometr, ale především hydrotermálním vývěrům. Právě zde totiž žije spousta organismů, které by jinak v hlubinách nenašly dostatek výživy. 

Co jsou hydrotermální vývěry: V podmořských pásmech sopečné aktivity na rozhraní desek zemské kůry existují místa s aktivním vývěrem žhavé hmoty – sopečné vývěry, jimž se také říká „černí kuřáci“. V jejich okolí se teplota vody pohybuje ve stovkách stupňů – voda pod velkým tlakem nemění skupenství, ale je obohacována zejména sloučeninami síry ale i dalšími prvky. V těsné blízkosti hydrotermálního ventilu se rozvíjí pestrá společenstva živočichů.

Podle účastníků expedice pořádané novozélandským National Institute of Water and Atmospheric Research jsou výsledky vzrušující. Podařilo se objevit několik doposud neznámých druhů živočichů, od obřích mušlí až po podivné červy. Biolog Malcolm Clark napsal v e-mailu pro National Geographic: „Výzkum potvrdil náš předpoklad, že biologická společenstva budou v různých oblastech poměrně omezeného prostoru velmi různorodá."

FOTO: http://www.niwa.co.nz/

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články