Tybee Island. Ostrov, kde zapomenete na čas

Ostrov Tybee je město v americké Georgii a ostrov v Atlantském oceánu a Zuzana Tornikidis vás provede místní okouzlující atmosférou.

Tybee Island. Ostrov, kde zapomenete na čas
Tybee Island. Ostrov, kde zapomenete na čas
Zdroj: archiv

Nikdy mne nepřestane udivovat, jak selektivně člověku (nebo tedy alespoň mně určitě) funguje paměť. Zapomínám důležité informace, zatímco ty nepodstatné, které jsou vlastně dost k ničemu, si pamatuji do posledního detailu. Takže se zcela na rovinu přiznám, že jméno místa, o kterém teď budu psát, jsem si musela dohledat na internetu… ať jsem přemýšlela, jak jsem přemýšlela, nemohla jsem si na něj vzpomenout.

Zuzana Tornikidis: Cesty s dítětem. Začalo to adopcí

Zato si vybavuji každý detail z toho rána, kdy jsem na Tybee Island (ano, to je to místo…) přijela. Bylo to relativně brzy ráno, právě otvíraly takové ty typické letoviskové obchody „s všehochutí“: od plavek a letních tunik, přes opalovací krémy a pohledy, až po nafukovací hračky a nejrůznější cetky a suvenýry pro turisty. Zastavila jsem u prvního z nich, abych si koupila nějaké šortky – zajížďku na Tybee Island jsem totiž nijak neplánovala. Rozhodla jsem se ji podniknout až na doporučení jednoho domorodce, kterého jsem potkala v Savannah.

První cesta

„Nenechte si to ujít“, říkal, „vážně to stojí za to. Ten klid a pohoda, to jinde nenajdete“. Takže do toho obchodu jsem šla proto, abych se na tenhle výlet dovybavila. Dodnes bych dokázala přesně popsat, jak vypadal. Kde měli jaký věšák s tričky či letními šaty, kde stojan se slunečními brýlemi, kde pokladnu, a kde letní bestsellery v paperbacku. Koupila jsem si tam tři věci: proužkované šortky, které mám stále, a pak dva laciné dětské prstýnky.

Střípky z Havaje: Ostrov Kauai je prý nejkrásnější místo světa. Proč?

Jeden pro mě a jeden pro dceru. Jsou to takové ty prstýnky s modrým kamínkem, který mění barvu „podle nálady“. A to je vlastně asi ten důvod, proč si ten obchod tak dobře pamatuji – kupovala jsem je jako památku na svoji první cestu s dcerou. Jako vzpomínku na první společné vandrování… jak dnes Georgia naše cesty nazývá. Ty prstýnky máme dodnes. Přesně tak, jak jsem si tehdy plánovala.

Něco, co jinde nenajdete…

Ale zpátky k Tybee Island: domorodec měl pravdu. Je to nádherné místo, kde si rozhodně odpočinete. Pokud jste si užívali nočního života v Savannah, je Tybee Island skvělým místem, kam se odjet zregenerovat. Pouhých 20 minut cesty a jste daleko od městského života. Můžete se procházet po pláži, cpát se tunami čerstvě vylovených mořských plodů, sportovat, pozorovat mořské ptáky. Jasně, to všechno jsou věci, které můžete dělat na spoustě jiných míst, ale Tybee Island má něco navíc.

Možná je to klid a pohoda, která doslova sálá ze všech místních obyvatel. Nebudou vás zoufale nahánět, abyste se zrovna u nich ubytovali, najedli se nebo si dali kafe. Nebudou na vás pokřikovat, ani vám strkat pod nos jídelní lístky, kdykoliv budete míjet jejich restauraci. Prostě vás nechají přepnout na „Tybee Time“. Rozuměj: dělej si, co chceš a kdy chceš, ale hlavně se nekoukej na hodinky. Na všechno je dost času. A přitom se na Tybee Island stále něco děje, takže se nikdy nebudete nudit. (Já vím, zní to jak z laciného letáku cestovní kanceláře, ale je to tak.)

Večer se přihnal neskutečný déšť. Byly jsme zrovna v přístavu, dívaly se na lodě a najednou, z ničeho nic, se nebe zatáhlo do černa a začalo pršet asi tak, jako by člověk stál pod naplno puštěnou sprchou. Doběhla jsem i s Georgiou do pozoruhodně zařízené „žraločí“ restaurace, dala si výborné crab cakes a dívala se skrz celoskleněnou stěnu restaurace na moře. Když přestalo pršet, zaplatila jsem a vrátila se zpátky k autu.

Pohádkový ostrov Sokotra: Bizarní flora a skutečná, nedotčená příroda

„Co to máte za značku?“
Diplomatickou.“
 „Hmmmmm… vy jste diplomat?“
„Ano, jsem.“
„Hmmmmm… A co to je?“
„Pracuji pro svoji vládu. Ve Washingtonu, D.C.“
„Hmmmmm… Tak se u nás hlavně dobře najezte…"

Hmmm… tak teď nevím, jestli jsem o Tybee Island měla vůbec psát. Uznávám, že tenhle text je tak trochu o ničem. Tybee Island je prostě mnohem víc o pocitu a zážitcích, než o seznamu míst a aktivit, které lze doporučit. Ale možná právě proto má smysl o něm napsat – abyste ho neopomněli, pokud se dostanete poblíž. Stojí za to.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 

Související články