Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní

Během 168 hodin se stane spousta úžasných, děsivých i fascinujících věcí. Podívejte se na to, co se stalo zajímavého minulý týden.

Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní
Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní
Zdroj: archiv

Vždy v neděli vám přinášíme výběr nejlepších fotografií uplynulého týdne. Měla by to být především neobvyklá témata, o kterých se médiích nepsalo – a které se někomu podařilo zajímavých nebo netradičním způsobem vyfotografovat.

Podívejte se na fotografie z minulého týdne!

Pondělí: Ležet si v bahně

Fotograf agentury Reuters Navesh Chitraka zachytil docela obyčejný okamžik, který však na fotografii vypadá zajímavě. Chlapec si během oslav Asar Pandhra užívá odpočinku v bahně v druhém největším údolí v Nepálu, v Pokhaře. Místo leží západně od hlavního města Káthmándú. Źemědělci oslavují začátek rýžové sklizně.

 

Úterý: Léčba konopím

Snímek fotografa Baze Ratnera z agentury Reuters zachycuje pracovníka, jak opečovává rostlinky konopí u města Safed v severním Izraeli. Právě tady v hornaté Galileji se izraelským výzkumníkům podařilo vypěstovat marihuanu, která dokáže zmírnit symptomy některých onemocnění, aniž by na ně působily účinky THC. Vědcům se je totiž podařilo neutralizovat.

Konopí bez obav. Izraelci vyšlechtili druh, ze kterého marihuanu neuděláte

 

 

Středa: Zpátky nohama na Zemi

Snímek zachycuje amerického astronauta, člena oddílu astronautů NASA, Donalda Pettita při návratu ze své třetí cesty do vesmíru. Potřetí na oběžnou dráhu Země vzlétl v prosinci loňského roku jako člen Expedice 30/3. V kosmu strávil půl roku, vrátil se 1. července 2012. Fotografie vznikla krátce po přistání kosmické lodi Soyuz TMA-03M v odlehlé oblasti u města Zhezkazgan v Kazachstánu. 

 

Čtvrtek: Hongkong v příslibu lepší budoucnosti

Fotografie Carlose Barria zachycuje malou holčičku hrající si s bublinami z bublifuku - během prodemokratické demonstrace v Hongkongu. Na začátku července je 15. výročí předání území Číně. Jedním z konkrétních projevů převzetí suverenity ČLR nad Hongkongem v roce 1997 bylo převzetí zodpovědnosti za jeho obranu a v obecné rovině i za jeho zahraniční vztahy. Hongkong patří mezi zvláštní správní oblastí Čínské lidové republiky a podle ústavy se těší vysokému stupni autonomie, pouze za mezinárodní politiku a ozbrojené síly zodpovídá centrální vláda v Pekingu.

Podzemní Peking vznikl, protože se Číňané báli Američanů na Měsíci

 

 

Pátek: Nejstarší město na světě

Fotografie zachycuje Syřany ve víru jedné z mnoha demonstrací proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Tato demonstrace se odehrála ve čtvrti Kfr Suseh v hlavním městě Damašku 1. července. Syrský prezident  až rok a půl po vypuknutí povstání připustil, že je jeho země ve válečném stavu. Nikdo neví, kam se bude odebírat osud této blízkovýchodní země ubírat. Země, jejíž hlavní město je prý nejstarší na světě …

 

Sobota: Afghánistán sobě

Fotograf Lucas Johnson zachytil americké vrtulníky Blackhawk z 82. jednotky Combat Aviation Brigade, jak do ní nastupují pasažéři, aby odletěli z města Nangalam v Afghánistánu (v provincii Kunar). 

V burce na skateboardu. To je afghánský Skejtistán

 

Neděle: Zvířata ve válce

Poslední fotografie z dnešního výběru je také z Afghánistánu. Ale poukazuje na úplně jiný fenomén: zvířata ve válce. Fotograf Fabrizio Bensch zachytil vojáka německého Bundeswehru s malým štěnětem během mise ve městě Iman Sahib v severním Afghánistánu. 

Zvířata v armádě: Ani dnes to bez nich nejde. Vždyť i Usámu pomohl uhnat pes

 

 

FOTO: Globe Media / Reuters

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články