Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní

Během 168 hodin se stane spousta úžasných, děsivých i fascinujících věcí. Podívejte se na to, co se stalo zajímavého minulý týden.

Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní
Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní
Zdroj: archiv

Vždy v neděli vám přinášíme výběr nejlepších fotografií uplynulého týdne. Měla by to být především neobvyklá témata, o kterých se médiích nepsalo – a které se někomu podařilo zajímavých nebo netradičním způsobem vyfotografovat.

Podívejte se na fotografie z minulého týdne. Minipříběhy z celého světa

Pondělí: Slunce v Číně

Fotografie zachycuje ženy na pláži ve městě Qingdao ve východní Číně s nylonovými maskami na obličejích, chrání se tak před slunečními paprsky. Tyto masky jsou na trhu několik let a staly se velkým hitem. Co na ně říkáte - nepřibalíte si je na dovolenou?

 

OBRAZEM: Je tohle ještě umění? Vítejte na basilejské přehlídce Art 43

Úterý: Srebrenické memento

Srebrenický masakr se odehrál v červenci v roce 1995. Důsledky tohoto hrůzného činu z války v Bosně však čas nijak neodvál. Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii označil tuto událost jako genocidu. Fotografie ukazuje soudního znalce z Mezinárodní komise pro pohřešované osoby (International Commission on Missing Persons; ICMP), jak se snaží identifikovat jednu z obětí srebrenickéjho masakru. Nedávno objevené ostatky 520 bosenských obětí byly pohřbeny ve středu 11. července v Potočari na hřbitově, kde jsou již uloženy ostatní oběti.  

 

Středa: Nejvyšší, nejnovější a londýnský

Mrakodrap "The Shard" v přímo v srdci Londýna je (na jak dlouho?) oficiálně nejvyšší budovou v Evropě. Stalo se tak až v momentě, kdy byla na vrchol budovy nainstalována věžička, která byla pověstnou třešničkou na dortu. Ta shlíží na Londýn z výšky 310 metrů. Nejvyšší budova na světě je ale ve srovnání s Evropou stále o dost napřed - měří víc jak dvakrát tolik - 828 metrů. Chalífova věž (Burdž Chalífa) stojí v Dubaji ve Spojených arabských emirátech.

GALERIE: Více než 10 let po zničení budov World Trade Centra v New Yorku stojí na místě nový mrakodrap. A je nejvyšší ve městě.

 

Čtvrtek: Bezesná noc

Vysídlený chlapec z Konga si na cestě zpět do své země zakrývá tvář poté, co strávil noc na přechodu ze sousední Ugandy. Východem Konga postupují povstalci (údajně podporovaní sousední Rwandou). Provincie je zmítána nepokoji a povstaleckými boji od letošního dubna, a v důsledku toho muselo opustit své domovy až 100 000 lidí. 

 

Pátek: Krvavé moře kolem Faerských ostrovů

Obyvatelé Faerských ostrovů chytají a hromadně zabíjejí velrybu kulohlavce černého (Globicephala melaena) během tradičního velrybího rybolovu, který se na ostrovech praktikuje od začátků osídlení. Každoročně se oběťmi stane kolem tisícovky velryb. Jatka jsou tak rozsáhlá, že se moře zabarví do ruda. Maso velryb neslouží ke komerčním účelům, ale je rozděleno mezi místní obyvatele. 

VIDEO: Blízké setkání třetího druhu. Velrybí mládě okukuje turisty z nosu své mámy

 

Sobota: Palestinci poprvé na olympiádě

Palestinský judista Maher Abu Rmeileh je jedním z palestinských sportovců, kteří mohou letos poprvé závodit na olympijských hrách v Londýně. Fotografie zachycuje sportovce se syny ve svém domě v jeruzalémském Starém Městě. 

FOTOGALERIE: Zdi  mezi lidmi se staví z cihel a betonu, ale vznikají i v našem myšlení

 

Neděle: Ať žije dalajláma

Uhrančivá fotografie tibetské dívky v tradičním oděvu vznikla během oslav 77. narozenin 14. dalajlámy v nepálském Káthmándú. Nepál odmítl v roce 1989 vydávat uprchlíkům doklady a uznal Tibet jako součást Číny. Současný 14. dalajláma Tändzin Gjamccho musí od roku 1959 žít v exilu, a to v Dharamsale v Indii. Čínská strana kontroluje veškeré významné náboženské představitele Tibetu a zasahuje do vnitřních záležitostí tibetských buddhistů.

 

FOTO: Reuters / Globe Media 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články