Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní

Během 168 hodin se stane spousta úžasných, děsivých i fascinujících věcí. Podívejte se na to, co se stalo zajímavého minulý týden.

Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní
Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní
Zdroj: archiv

Vždy v neděli vám přinášíme výběr nejlepších fotografií uplynulého týdne. Měla by to být především neobvyklá témata, o kterých se médiích nepsalo – a které se někomu podařilo zajímavých nebo netradičním způsobem vyfotografovat.

Podívejte se na fotografie z předminulého týdne

Pondělí: Oslavy smývání hříchu

Indická dívka je oblečena jako hinduistický bůh Šiva. Jakmile spatřila fotoaparát, nasadila neúprosný výraz a začala prosit o almužnu. V Indii právě probíhá Maha Kumbh festival - tento svátek budou slavit miliony poutníků, tento festival totiž patří mezi největší na světě. Koná se každých 12 let a trvá neuvěřitelných 55 dní.

 

Úterý: Potopená loď amerického námořnictva

3D obrázek vytvořený za pomoci sonaru zobrazuje dělový člun USS Hatteras, který v bitvě potopil pomocný křižník Konfederovaných států amerických CSS Alabama (nejúspěšnější přepadové plavidlo, potopila přes 60 lodí nepřítele).

Podívejte se na exkluzivní - první úplné - snímky potopeného Titaniku

Na obrázku jsou zbytky vraku lodi USS Hatteras, jak je poskytla NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) v Mexickém zálivu, kde se potopila během americké občanské války.

 

Středa: Silikonová savana Afriky

Desetitisíce pracovníků by mohly v příštích letech najít práci v novém městě zaměřeném na počítačové technologie a obchod, které chce nedaleko hlavního města Nairobi postavit keňská vláda. Projekt technologického střediska, nazývaného Africa´s Silicon Savannah (Silikonová savana Afriky) ve středu zahájil keňský prezident. Stát má na 14,5 miliardy dolarů (278,3 miliardy korun) a postavit ho prý potrvá 20 let. Více si o projektu přečtěte v našem článku.

 

Čtvrtek: Roborestaurace

V severovýchodní Číně ve městě Harbin se můžete v jedné z místních restaurací nechat obsloužit robotem. Restaurace otevřela v červnu loňského roku a od té doby se těší zájmu mnoha zákazníků. Celkem v restauraci "pracuje" 20 robotů - vaří, roznášejí jídlo, a dokonce i vítají návštěvníky.

 

Pátek: Nesnesitelná lehkost bytí

Na konci minulého týdne byla v Singapuru slavnostně odhalena obrovská socha nemluvněte (s názvem "Planeta").

Stovky soch na dně oceánu. Největší podmořská galerie na světě

Je dílem britského umělce Marka Quinna a vznikla v roce 2008. Představuje 7měsíční dítě vytvořené z pomalovaného kovu - má vytvářet dojem, že se vzpírá fyzikálnmím zákonům - vypadá, že je ve stavu beztíže, že se vznáší ve vzduchu a je lehká jako pírko. V současnosti se jedná o jednu z hlavních atrakcí tohoto městského státu.

 

Sobota: Koně v plamenech

Vždy 17. ledna se ve španělské vesnici San Bartolome de Pinares koná oslava jmenin svatého Antonína. Neprobíhá však klidně v kostele – ale velmi výbušně a nebezpečně. Přes den to 17. ledna v San Bartolome de Pinares vypadá úplně normálně. Muži i ženy chodí po okolí vesnice a poklidně sbírají suché větve. Někteří zajíždějí koně, jiní odpočívají, většina ale popíjí. Po západu slunce se ale atmosféra zcela změní.

Této oslavy odvahy se každoročně zúčastní přes 700 koní. Cválají v plné rychlosti vesnicí, kopyty rozhazují rozžhavené uhlíky a jejich jezdci při tom přímo za jízdy popíjí další alkohol. Svátek se v místě svého konání nazývá Luminaries – neboli Svátky světla. Poslední dobou na něj míří i spousty cizinců – láká je jedinečná atmosféra, temperamentní španělská hudba a bujaré oslavy. Podívejte se na další snímky a přečtěte si o oslavách více - vše najdete v našem článku zde.

 

Neděle: Maškary v ulicích

Tradiční maškarní pochod bláznů v ulicích německého Ulmu letos přilákal na 7 000 účastníků. Ulm existuje od roku 1810 vlastně dvakrát – Ulm a Nový Ulm. Smlouva tehdy rozhodla, že Ulm připadne Württembergu, ale část na pravém břehu Dunaje zůstane bavorská. Toto zdvojené město leží ve velkém stínu jedné jediné stavby – Ulmské katedrály – s nejvyšší kostelní věží na světě. Ulm je spojen s další zajímavostí – věděli jste, že se tam narodil Albert Einstein?

 

FOTO: ČTK

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články