Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní

Během 168 hodin se stane spousta úžasných, děsivých i fascinujících věcí. Podívejte se na to, co se stalo zajímavého minulý týden.

Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní
Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní
Zdroj: archiv

Vždy v neděli vám přinášíme výběr nejlepších fotografií uplynulého týdne. Měla by to být především neobvyklá témata, o kterých se médiích nepsalo – a která se někomu podařilo zajímavým nebo netradičním způsobem vyfotografovat. 

Podívejte se na fotografie z minulého týdne: Minipříběhy z celého světa

Pondělí: Ženy, spojte se!

Těhotné ženy si dopřávají bahennou koupel. Fotografie z 18. února zachycuje tento okamžik během zahájení brazilského Mezinárodního setkání vesnických žen (National Meeting of Rural Women). Tato akce si klade za úkol upozorňovat na násilí proti ženám a problém zneužívání a vykořisťování, které se týká především těchto odlehlých zemědělských oblastí. Přečtěte si náš článek OBRAZEM: Boj o záchranu nejohroženějšího kmene na světě. Uprostřed amazonského pralesa.

 

Úterý: Havajské vlny

Nádherná fotografie Frederika Larsona zachycuje surfaře na Havaji (18. února). Surfaři dnes nejezdí na prknech ve stoje, ale jezdí i na na kneeboardech (tedy na kolenou) nebo na bodyboardech. První zmínka o surfování pochází z 18. století a pochází jak jinak než z Havaje - už tehdy tam byl surfing součástí života. Tento vodní sport je s havajskou společnosti, náboženstvím a polynéskou mytologií nerozlučně spjat. Přečtěte si některý z článků Jany Boemer, galeristky, která se z Česka, kde ve své galerii prezentovala nejlepší české fotografy, vydala žít na Havaj…

 

Středa: Mali dětskýma očima

Fotografie školačky, zaníceně naslouchající svému učiteli, vznikla v Mali, zemi rozbouřené několikaměsíčními boji. Jen třetina malijských obyvatel umí číst a psát.

 

Čtvrtek: Na tváři smích

Fotografie ukazuje čirou radost ze hry dvou šimpanzů. Ale příběh za ní je tak veselý není. Fotografie vznikla v Chimp Haven v Keithville v americké Louisianě, stanici, kde dožívají tito lidoopi po letech strávených v laboratořích při nejrůznějších výzkumech. Výzkumy na zvířatech jsou kontroverzní a jejich odpůrci tvrdí, že jsou zvířata často držena v nehumánních podmínkách, a navíc jsou mnohdy výzkumy samy o sobě sporné a mnohé nevedou nikam dál a jejich význam skončí publikací v prestižním odborném časopise. Podívejte se do naší fotogalerie Koncentrační tábor pro opice a uvidíte sami, že ne vždy by měl účel světit prostředky.

 

 

Pátek: Projížďka lodí Enterprise

Počítačová věda postoupila zase o kousek dál. Jason Leigh, vědec z University of Illinois (Chicago) a spoluautor systému virtuální reality CAVE2. Na snímku jej vidíte se speciálními 3D brýlemi, které v systému CAVE2 pomocí 72 stereoskopických tekutých krystalů zobrazí panel, který obklopí uživatele v záběru 320 stupňů, a vytvoří tak 3D prostředí, které vás může zavést až ke kosmické lodi Enterprise, můžete se proletět nad Marsem nebo cévami v lidském mozku.  

 

Sobota: Půl milionu dolarů a tisíce zachráněných zvířat

Bezbranné mládě papouška druhu Brotogeris jugularis má štěstí. Je na veterinární klinice v západní Bogotě v Kolumbii a dobře se tam o něj starají. Místní zvířecí nemocnice je financována ministerstvem životního prostředí, ale i tak je jejich situace velmi složitá. Každoročně přijmou 3 000 až 3 500 zvířat, většinou jde o poraněná zvířata zabavená pytlákům. Každoročně nemocnice potřebuje více než půl milionu dolarů. Jejich práce má ale smysl - 70 % zachráněných zvířat pracovníci vrací zpět do přírody a zbývajících 30 % skončí v zoologických zahradách po celé zemi.

 

Neděle: Šilhající král zvířat

I neporazitelní lvi se rodí postižení, nemocní nebo příliš slabí na to, aby v divočině přežili. Oslabení jedinci v ní totiž nemají šanci. Příroda si nevybírá - kdo nestačí, prohraje. Tento lev Joco měl ale štěstí v neštěstí - narodil se v zoologické zahradě v německém Hannoveru. Tam přežije. Ale život ve volné přírodě by se mu líbil jistě víc.

 

 

FOTO: ČTK

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články