Umělý roh jako poslední záchrana nosorožců?

Jen v minulém roce si pytláci políčili na 1175 nosorožců. Americká firma Pembient chce do dvou let uvést na trh umělý roh s cílem zabránit zabíjení vzácných zvířat, která již patří na seznam ohrožených druhů.

Nosorožci mají velmi citlivý čich a sluch, ale špatně vidí.
Nosorožci mají velmi citlivý čich a sluch, ale špatně vidí.
Zdroj: internet

Pytláci loví nosorožce hlavně kvůli jejich rohům. Motivem je vidina velkého výdělku. Rohovina je v současné době dražší než zlato – vloni překročila 3 miliony korun na kilogram. Největší poptávka je v Asii, kde jsou rohy využívané v přírodním léčitelství. I přes mnohé pokusy aktivistů a ochránců přírody zabránit pytlákům v jejich řádění, jsou tak již některé druhy a poddruhy nosorožců na pokraji vyhynutí.

Roh nosorožce není vyplněn kostí, je tvořen pouze rohovinou.Zdroj: www.do-zoo.cz
Americká firma Pembient věří, že syntetické náhražky, které budou od pravých k nerozeznání, povedou ke zničení černého trhu s rohy. "Letos jsme vytvořili tvrdé prototypy. Nemají však ještě všechny vlastnosti skutečných. Pracujeme na tom, abychom získali identický materiál," řekl šéf firmy Pembient Matthew Markus, který se účastnil jednání CITES. Jeho cílem je uvést umělý roh na trh nejpozději do dvou let.

Vývoj syntetických náhražek má však i svoje odpůrce. Ochránci přírody chtějí, aby CITES zakázala vývoj syntetických náhražek částí těl chráněných zvířat. Jsou přesvědčeni, že v tradičním léčitelství se nespokojí s nabídkou něčeho, co je vypěstované či vyrobené. Faktem však je, že v současnosti žije už jen pět druhů nosorožců a všechny patří na seznam ohrožených druhů.

Mohlo by vás zajímat: