Umění doby ledové v Britském muzeu pamatuje mamuty. Nechybí ani naše Věstonická venuše

National Geographic zve na výstavu. Je opravdu výjimečná. A navíc - uvidíte na ní i naši známou Věstonickou venuši.

Umění doby ledové v Britském muzeu pamatuje mamuty. Nechybí ani naše Věstonická venuše
Umění doby ledové v Britském muzeu pamatuje mamuty. Nechybí ani naše Věstonická venuše
Zdroj: archiv

Britské muzeum v Londýně připravilo jedinečnou výstavu Umění doby ledové: Zrození moderní mysli. Mezi exponáty je i nejméně 27 000 let stará Věstonická venuše a dalších 23 předmětů, které zapůjčilo Moravské zemské muzeum. Londýnská výstava paleolitického umění se oficiálně otevře ve čtvrtek a potrvá do 26. května.

Největší archeologické podvody v dějinách: mumie, lebky i Věstonická venuše

"I ve věku superlativů má Britské muzeum něco speciálního - nejstarší známé figurativní umění světa," vyzdvihuje jedinečnost expozice agentura AP.

Umění z dob mamutů

Přestože exponáty pamatují mamuty, udivují svou propracovaností. "Jsou to umělecká díla, ne pouhé prehistorické artefakty. Důmyslné řezby, skulptury a kresby lidí i zvířat někdy vypadají, jako kdyby je vytvořili Pablo Picasso nebo Henry Moore," píše AP.

Sošky, kresby a portréty z období před 40 000 až 10 000 lety mají návštěvníkům ukázat, že prehistoričtí umělci už byli schopni uvažovat podobně jako moderní lidé, a to i v abstraktních pojmech či symbolech. "Jsou úplně jako moderní lidé," citovala agentura kurátora londýnské výstavy Jilla Cooka. Jejich umělecká díla podle něj ukazují, že měli "vizuální mozek schopný představivosti a tvořivosti". Zhruba před 40 000 lety se výrazně ochladilo a lidé museli bojovat o přežití, ale také se více upínali k duchovnu a k umělecké tvorbě, domnívá se Cook.

Britské muzeum výstavu sestavilo z vlastních sbírek a výpůjček z celé Evropy. Jen málo předmětů je ze dřeva, které bylo v době ledové poměrně vzácným materiálem, používaným hlavně jako palivo. Artefakty jsou většinou z kostí, klů a parohů, někdy z kamene nebo hlíny. Zobrazují často zvířata, která jsou dnes vzácná, nebo dokonce vyhynulá: mamuty, bizony, lvy nebo rosomáky.

Prehistorická díla jsou vystavena vedle děl moderních umělců, kteří někdy v prehistorickém období čerpali inspiraci. Slavná Věstonická venuše se tak v Londýně ocitla v sousedství obrazu nahé ženy od Henriho Matisse z roku 1950.

Úvodní foto (Věstonická venuše): ČTK

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články