Úspěch! Na české chovné stanici na Filipínách se narodilo mládě nártouna

Projektu Tarsius, který se věnuje ochraně filipínské fauny pod vedením české zooložky RNDr. Milady Řehákové, Ph.D., se podařila výjimečná věc. V noci 1. května vykouklo na svět v chovné voliéře na filipínském ostrově Bohol mládě jednoho z nejohroženějších primátů světa.

Zdroj: Milada Řeháková

Mládě se má zatím čile k světu. Matka Nina o něj pečuje, takže je velká šance, že mládě přežije. Pokud by se tak stalo, připíše si česká zoologie další světový úspěch, neboť chov nártounů filipínských se doposud nedařil nikde na světě. Jedním z cílů týmu Projektu Tarsius je vytvoření záložní populace pro případ, že by byl nártoun ve volné přírodě vyhuben.

Nártoun filipínský (Tarsius syrichta) je drobná noční poloopice připomínající roztomilého skřítka. Kvůli svému vzezření je velmi často předmětem nelegálního obchodu se zvířaty, což spolu s ničením přirozeného prostředí, lesa, vede k výrazným úbytkům populace. Ochraně tohoto jedinečného tvora se přímo na Filipínách věnuje mezinárodní tým projektu Tarsius pod vedením české zooložky RNDr. Milady Řehákové, Ph.D. Projekt za svého intenzivního působení od roku 2009 dosáhl již mnoha úspěchů. A nyní se podařil další z nich.

V letech 2014 až 2015 se týmu Projektu Tarsius podařilo získat první pár nártounů filipínských, kteří dostali jména Nina a Julius. Na podzim loňského roku zoologové pozorovali páření. Počátkem března při pravidelném vážení zjistili nárůst hmotnosti o pár gramů nad jejím průměrem. Po šesti měsících březosti Nina porodila zdravé mládě. Novorození nártouni váží jednu třetinu hmotnosti matky, matka mládě přenáší v tlamě. „Velmi doufáme, že se nám mládě podaří odchovat do dospělosti a ideálně rozmnožit i v další generaci, což by byl obrovský úspěch, který se zatím nikde nepodařil," zdůraznila RNDr. Milada Řeháková, Ph.D.

Nártouni a zbývající biodiverzita a ekosystémy Filipín jsou pod extrémním tlakem vzrůstající lidské populace. V současnosti neexistuje žádná populace nártounů v lidské péči, která by mohla sloužit jako záložní. Nártouny se zatím nikdy nepodařilo úspěšně chovat v žádné ze zoologických zahrad, přestože se o to v minulosti pokoušeli mnohé z evropských i amerických zoo.

„My jsme se rozhodli pokusit se o odchov v podmínkách s místním klimatem a místní potravou, kde navíc odpadá stres z dlouhého převozu. Proto jsme vybudovali chovnou voliéru přímo na Filipínách, na ostrově Bohol, ve spolupráci s místním ochranářským centrem Habitat Bohol. Kromě své důležitosti v ochraně druhu, nám toto centrum může pomoci získat informace o nártounech, které by v divočině jinak byly velmi obtížně zjistitelné. Naše snahy jsou o to důležitější, že nártoun je momentálně řazen na seznam 25 nejohroženějších primátů světa", vysvětlila RNDr. Milada Řeháková, Ph.D.

Mohlo by vás zajímat: