V Africe postaví technologické město budoucnosti. U Nairobi vznikne africké Silicon Valley

V Keni to vypadá, že se začíná Afrika zvedat ode dna. Vedle Nairobi vznikne nové město a středisko nejmodernějších technologií v jednom.

V Africe postaví technologické město budoucnosti. U Nairobi vznikne africké Silicon Valley
V Africe postaví technologické město budoucnosti. U Nairobi vznikne africké Silicon Valley
Zdroj: archiv

Desetitisíce pracovníků by mohly v příštích letech najít práci v novém městě zaměřeném na počítačové technologie a obchod, které chce nedaleko hlavního města Nairobi postavit keňská vláda. Projekt technologického střediska, nazývaného Africa´s Silicon Savannah (Silikonová savana Afriky) ve středu zahájil keňský prezident. Stát má na 14,5 miliardy dolarů (278,3 miliardy korun) a postavit ho prý potrvá 20 let, napsal zpravodajský server BBC.

Nové město s názvem Konza Technology City se má nacházet asi 60 kilometrů jihovýchodně od Nairobi. Podle informačního webu projektu se v něm mají nacházet mimo jiné vědecký park, hotely, školy, nemocnice nebo obytné části. Výstavba střediska má probíhat ve čtyřech etapách, přičemž jako první podle BBC přijdou na řadu technologická centra. 

Podívejte se přímo do Konzy na videu:

Výstavba je součástí programu keňské vlády s názvem Vision 2030, jehož cílem je zlepšit v dalších 17 letech infrastrukturu v této východoafrické zemi. Projekt získal podporu všech stran napříč politickým spektrem. Keňané doufají, že město do roku 2015 vytvoří 20 000 pracovních míst v sektoru výpočetních technologií a více než 200 000 do roku 2030.

 "Dá se čekat, že (projekt) uspíší rozsáhlé obchodování a investice," prohlásil podle webu kbc.co.ke keňský prezident Mwai Kibaki při slavnostním zahájení výstavby. Pro rozvoj země prý projekt představuje záležitost, která "změní hru". 

Z webu projektu vyplývá, že keňská vláda se bude na celkových nákladech projektu podílet z pěti procent. Další finance mají plynout z projektů partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP). Vláda prý také navrhuje pronájem půdy soukromým investorům.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články