V lidském těle žije 5 milionů druhů mikrobů. Prohlédněte si všechny!

Lidské tělo není ostrov – mohli bychom parafrázovat slavný výrok Johna Donneho. V každém z nás totiž žije asi 5 milionů mikrobiotických organismů.

V lidském těle žije 5 milionů druhů mikrobů. Prohlédněte si všechny!
V lidském těle žije 5 milionů druhů mikrobů. Prohlédněte si všechny!
Zdroj: archiv

Human Microbiome Project je ambiciózní vědecký plán, který má za úkol prozkoumat a popsat genom všech organismů, které jsou součástí lidského těla. Jeho první fáze právě skončila a výsledky jsou venku – může si je prohlédnout úplně každý, kdo má připojení k internetu. Více informacích naleznete na oficiálních stránkách

Projekt zkoumal mikrobiální rozmanitost lidského těla – celkem 18 oblastí, kde je najdeme. Výsledky výzkumu zveřejnil server PLoS, na stejném místě budou přibývat informace o všech makrobiotických organismech lidského těla. Výsledkem bude kompletní katalog, který bude sloužit nejen vědcům, ale také laikům se zájmem o biologii člověka. 

Celá sbírka je extrémní: údaje shromážděné v rámci projektu zachycují informace o 5 milionech mikrobiálních organismů. S lehkou mírou nadsázky se dá tvrdit, že lidské tělo se skládá z mikrobů. Nebýt jich, tak bychom nebyli schopní trávení, rozmnožování ani vyměšování. Teď na vědce čeká druhá etapa výzkumu: osekvencovat všechny získané vzorky. 

Otroci budoucnosti: Umělé bakterie

Když projekt před dvěma lety startoval, chtěli vědci získat genetické sekvence 900 druhů, dnes mají díky pokroku v technologiích mnohem ambicioznější cíle. Už první etapa se také zaměřila na několik konkrétních problémů: například na bakterie Faecalibacteriumi, které u lidí s Crohnovou chorobou poškozují stěnu střeva.

Dospělý člověk má v těle desetkrát více mikrobiálních buněk než vlastních, přesto ty mikrobiální zatím pozornosti vědců unikaly. V laboratořích se špatně pěstují, takže jsme zatím o tomto fascinujícím mikrosvětě věděli jen málo…

FOTO: Isifa a PLos One.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články