V Mexiku byla objevena 1 000 let stará hřiště na míčové hry

Hřiště byla skryta pod nánosem půdy a odhalily je letecké snímky a scannery. Co nám tato místa odhalí o lidech, kteří tam hráli míčové hry před 1 000 lety?

V Mexiku byla objevena 1 000 let stará hřiště na míčové hry
V Mexiku byla objevena 1 000 let stará hřiště na míčové hry
Zdroj: archiv

Ve známé předkolumbovské archeologické lokalitě Tajín ve východním Mexiku byla odhalena tři sportovní hřiště, kde tehdejší obyvatelé místa hráli s největší pravděpodobností míčovou hru tlachtli. Informoval o tom zpravodajský server BBC News. Podle odborníků jsou sportoviště, která byla objevena v Tajínu ve státě Veracruz, stará zhruba 1000 let.

Nejstarší míčová hra?

Tlachtli je považováno za jednu z nejstarších míčových her na světě a je zachyceno na mnoha freskách a kamenných reliéfech z předhispánského období. V původní verzi se při hře tvrdý kaučukový míč odpaloval boky, případně i předloktími nebo pálkami, přičemž cílem bylo prohodit ho skrz kamennou smyčku. Mezi mayským obyvatelstvem a dalšími civilizacemi v Mexiku a Střední Americe bylo tlachtli velmi oblíbené.

Archeologové hřiště, která byla skryta pod vrstvami půdy a husté vegetace, rozpoznali pomocí laserových scannerů a leteckých fotografií. Kromě hřišť odkryli rovněž pozůstatky "balkonů", tedy plošin ve výšce deset až dvanáct metrů, které poskytovaly rozhled po okolí.

V západní části archeologické lokality byly pak nalezeny zbytky obytných prostor, které byly podle expertů obývány početnými rodinami. Archeologové jsou přesvědčeni, že jim nejnovější nálezy poskytnou cenné informace o tom, jak lidé v Tajínu v dávných dobách žili.

Město Tajín na pobřeží Mexického zálivu vzkvétalo od roku 600 do roku 1200 našeho letopočtu a během této doby zde byly postaveny četné chrámy, paláce a pyramidy. Kdo byli jeho původní obyvatelé, to se neví.

Okolo roku 1230 bylo město opuštěno a částečně pobořeno. Pro svůj kulturní význam a architekturu byl Tajín v roce 1992 zařazen mezi kulturní památky světového dědictví UNESCO.

Úvodní FOTO (hřiště vypadalo podobně jako toto místo vyhrazené míčovým hrám v Monte Albanu v Mexiku): Wikipedia

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články