V Tichém oceánu se z oblaků kouře a prskání sopky zrodil nový ostrov

V jižním Pacifiku vznikl díky erupci podmořské sopky Hunga Tonga nový ostrov. Je půl kilometru dlouhý a vědci varují, že je pravděpodobně velmi nestabilní a tudíž nebezpečný pro turisty. První návštěvníci ho už ale vyrazili prozkoumat a pořídili první fotografie.

Nový ostrov leží poblíž Nového Zélandu.
Nový ostrov leží poblíž Nového Zélandu.
Zdroj: Gianpiero Obrassano

Sopka Hunga Tonga vybuchla během pěti let již podruhé. Prosincová erupce byla zajímavou podívanou – rostoucí oblaka plynu a kouře vycházející z mořeské hladiny. Satelitní snímky pořízené několik dní poté ukázaly nové skalní útvary a vedle dvou známých ostrovů (též dílo Hunga Tongy) se objevil velký kruhový kráter.

Gianpiero Orbassano žije v Tonga a ostrovy sopečného původu ho přitahují jako magnet. A tak se spolu se svými dvěma přáteli stali prvními návštěvníky nového ostrova. "Cítil jsem se bezpečně. Náročné bylo jen dostat se z lodi na pevninu - povrch byl stále horký, takže vyšplhat se nahoru nebylo úplně jednoduché," svěřil se třiašedesátiletý dobrodruh.

May Lyn Fonua, redaktorka online zpravodajství Matangi Tonga se v lednu vydala na lodi poblíž místa erupce. "Připluli jsme do vzdálenosti asi 700 metrů od sopky, bylo to docela riskantní. Podmořské sopky se chovají jinak, jsou nevyzpytatelné, plyn může klidně vybuchnout do strany. Ale bylo fascinující vidět, jak se rodí úplně nový ostrov."

Zdroj: Youtube

Matt Watson z Univerzity v Bristolu varuje případné nadšence, že povrch ostrova je s nejvyšší pravděpodobností velmi nestabilní. "Je tvořen roztříštěnými kusy magmatu, takže v podstatě malé kousky skály poskládanými na sebe."

Ačkoli někteří vědci předpokládají, že stejně rychle jako se nový ostrov objevil, může zase zmizet, podle Orbassana už se zžil s okolním světem. "Je plný mořských ptáků, kteří už zde kladou vejce," svěřil regionálním novinám.

Mohlo by vás zajímat: