V železné kůži laboratoře Curiosity. Vyzkoušejte interaktivní animaci

Amatérský programátor proměnil fotografii z Marsu v něco mnohem zábavnějšího.

V železné kůži laboratoře Curiosity. Vyzkoušejte interaktivní animaci
V železné kůži laboratoře Curiosity. Vyzkoušejte interaktivní animaci
Zdroj: archiv

Pojízdná laboratoř Curiosity poslala na Zemi první panoramatické fotografie kráteru Gale. Fotografie ve vysokém rozlišení složená ze 151 záběrů je monstrózní - má velikost 29184 na 4144 pixelů, soubor ve formátu TIFF má tedy 346 megabajtů. Můžete si ji stáhnout TADY, v přijatelnější velikosti 9 MB zase TADY. Zmenšený obrázek - abyste věděli, nač se můžete těšit. Černá místa jsou zatím bez údajů:

Právě tato fotografie inspirovala Andrewa Bodrova z projektu 360 Cities, aby vytvořil její interaktivní verzi. Díky jeho práci si můžete vcítit do železné kůže vozítka Curiosity a vidět Mars tak, jak ho pozorují jeho objektivy. Vyzkoušejte si ji TADY, ale buďte varováni - je to návykové! UPDATE: Také NASA už zveřejnila vlastní interaktivní video - bohužel se nespouští ve webovém prohlížeči. Můžete si ji stáhnout TADY.

"Barvy na fotografie jsou neupravené - přesně takové, jak je zachytil fotoaparát." Podle NASA je těžké říci, zda by se tak jevily i člověku; ale stejně by je zachytil i váš fotoaparát nebo mobil. 

Hra i poznání

Nic lepšího zatím nevytvořili ani experti z NASA – interaktivní fotografie vám představí rudou planetu úplně zblízka a téměř na dotek. Konečně chápeme (což z první verze fotografie v nízkém rozlišení nebylo úplně patrné), proč NASA popisuje marsovskou geologii jako podobnou jihozápadu Spojených států. 

Zatímco laikové mohou obdivovat, jak blízko je najednou díky moderním technologiím Mars, pro vědce jsou tyto záběry studnicí poznání: „Je pro nás velice důležité pochopit geologické procesy na Marsu, zejména v oblasti kolem Curiosity,“ vysvětlil Dawn Sumner z Kalifornské univerzity pro NASA. „Celou trasu Curiosity jsme proto pečlivě vybírali – cestou k Mount Sharp budeme sledovat mnoho vědecky zajímavých jevů.“ 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články