V zemi kozorožců uvidíte švýcarský Grand Canyon a spoustu zvířat. Léto v Alpách je nejkrásnější

Největší švýcarský kanton Graubünden zdobí hluboká údolí a vysoké hory. Alpy v létě odhalují svoji pravou krásu. A jsou kousek od našich hranic.

V zemi kozorožců uvidíte švýcarský Grand Canyon a spoustu zvířat. Léto v Alpách je nejkrásnější
V zemi kozorožců uvidíte švýcarský Grand Canyon a spoustu zvířat. Léto v Alpách je nejkrásnější
Zdroj: archiv

1 000 vrcholů, 150 údolí a 615 jezer… Graubünden, země v srdci Alp a místo, kde pramení Rýn, jedna z největších evropských řek. Graubündenu není jenom zimní lyžování. Naopak, když roztaje sníh, odhalují hory svou největší krásu. 

Majestátní švýcarská hora Matterhorn se rozpadá

Vlaky jako nikde jinde na světě

Dříve těžko přístupný region Graubünden se proměnil v ráj cestování vlakem. Umožnila to nejmodernější kolejová technika. Pískání lokomotivy Rhétské dráhy patří ke Graubündenu stejně jako Heidi nebo kozorožci.

Jízda vlakem je ve Švýcarsku zážitek z vícero důvodů. Cestovaní na delší vzdálenosti vám umožní zhlédnout velkou část švýcarské přírody během pár dní. Necelých 400 kilometrů dlouhá železniční síť totiž vede jednou z nejkrásnějších krajin v Evropě. Vlaky jsou rychlé a přesné jako pověstné švýcarské hodinky. Úzké červené vlakové soupravy dokonale zapadají do krajiny, a už dávno jsou její přirozenou součástí. Cesta je pestrá, stejně jako okolní krajina: údolní tratě, průsmyky, úseky tratě s ozubnicovým systémem, tunely, viadukty, impozantní mosty…

Vlak projíždí mezi horami, kolem průzračných jezer a jezírek, projíždí tunely a soutěskami. Do zapadlejších míst vás dovezou žluté poštovní autobusy, které čekají na nádraží.

Jedna z nejkrásnějších tras je bezpochyby Bernina Express. Funguje už přes 100 let. Vyjíždí z hlavního města kantonu, z Churu (ale také z měst Sv. Mořic či Davos) přímo k ledovcům a nejvyšším horám v čele s Piz Berninou (4 049 m n. m.). Odtud vede trať vzhůru na nejvýše položený železniční přejezd Alp – průsmyk Bernina (2 253 m n. m.) – a pokračuje až do Itálie. V roce 2008 byla trať Bernina zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Ledovcový express vás provede přes průsmyky a údolí. Pojedete přes 7 hodin, a bude to pozoruhodná jízda: přes 300 mostů, okolo vrcholů Švýcarských Alp a přes 2 033 metrů vysoký Oberalppass do Zermattu v kantonu Wallis. Na této cestě spojuje „nejpomalejší rychlík světa“ kosmopolitní lázeňské středisko Sv. Mořic (nebo Davos) s Zermattem, Engadin s Wallisem, masiv Berniny s Matterhornem. Vlaky projíždějí docela blízko strmých vrcholů. Na cestě je švýcarský Grand Canyon, jak se říká údolí Rheinschlucht, nebo Matterhorn, jedna z nejkrásnějších hor Evropy (4478 m n. m.). 

Iglú hotel ve Švýcarsku nabízí spánek v pěti stupních pod nulou

10 000 kilometrů pěších tras a kozorožci jako bonus

Graubünden nabízí naučné stezky i náročné vysokohorské túry. Příroda je tu nedotčená a cestou potkáte prastaré lesy a vysoké hory, původní vesničky a italsky působící palazzi, kapličky a kostely. Trasou vás povede spolehlivý systém orientačních tabulí. Pokud se chcete na cestách nejen rozhlížet, ale něco se i dozvědět, jste na správném místě. Můžete se vydat na exkurzi za divokými zvířaty a zblízka poznat místní krále zvířat – kozorožce. 

Švýcarský národní park (Parc Naziunal Svizzera) je jediný národní park ve Švýcarsku. Byl založen v roce 1914 a jeho vznik byl milníkem v historii ochrany švýcarské přírody. Kromě kozorožců můžete narazit na sviště, jeleny nebo kamzíky. Nad hlavami vám budou kroužit orli a supi. Musíte si však přivstat, abyste se s nimi setkali. 

Pokud chcete využívat švýcarskou dopravu více dní, určitě si zařiďte Swiss pass – jízdenku, se kterou můžete určitou dobu cestovat všemi dopravními prostředky včetně vlaků. Více o cestování po Švýcarsku se dočtete zde.


Podívejte se na video, jak takové setkání s kozorožcem (ibexem) může vypadat:

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články