Vánoce ve vesmíru: Astronauti na ISS obletěli na Štědrý den Zemi šestnáckrát

Zimní svátky jsou za námi, jak je oslavili astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici bez gravitace a tradičního menu?

Zdroj: NASA

Boží hod si užívali stejně jako většina z nás – na programu dne byl odpočinek a povídání s rodinnými příslušníky, v případě současných obyvatel ISS však rozhovory probíhaly prostřednictvím techniky.

"Vánoce jsou tradičně časem, kdy jsou přátelé a rodina pohromadě. I když nemůžeme být tento rok se svými nejbližšími, na Štědrý den oblétneme Zemi celkem šestnáckrát, a tak bude mnoho času poslat přání všeho dobrého každému na naší krásné planetě Zemi," vzkázal Tim Peake z Evropské vesmírné agentury a současný obyvatel stanice. 

Na Mezinárodní vesmírnou stanici přiletěla 23. prosince ruská raketa z Kazachstánu a dovezla více než 2,8 tun jídla a dalších zásob. Astronauti mezi nimi našli i drobné vánoční dárky. Poprvé se slavily vánoce ve vesmíru v roce 1968, kdy posádka Apolla 8 strávila Štědrý den kroužením kolem Měsíce. Vánoce na ISS dnes už nejsou ničím novým – tradice vznikla před patnácti lety, kdy lidé stanici začali využívat permanentně. Podle pracovníků NASA patří k itineráři stanice malý umělohmotný vánoční stromek a drobné dekorace.