Vědci vyvrátili mýtus: Nafukovací ryba nezadržuje dech

Zajímavý obyvatel moří z rodu čtverzubců se v případě ohrožení dravcem nafoukne, aby nepřítele odradil svou velikostí. Dlouho se předpokládalo, že ryba v tu chvíli přestane skrz žábry přijímat kyslík, dvojice australských vědců však nyní objevila, že je to právě naopak.

Čtverzubec ve stavu ohrožení
Čtverzubec ve stavu ohrožení
Zdroj: Isifa

Biologové Georgia Evelyn McGee z univerzity Jamese Cooka a Timothy Darren Clark z Australského institutu mořské vědy se vydali na Velký bariérový útes v Austrálii, kde odchytili osm ostrozubců a převezli je k dalšímu zkoumání do institutu. Tam simulovali přítomnost dravce a s použitím speciálního respirometru pozorovali chování a fyziologické funkce ryby.

Všichni čtverzubci se nafoukli obvyklým způsobem, tedy polykáním vody do žaludku. Zjistili však, že ve zvěšeném stavu nepříjimali skrz kůži mnoho kyslíku. Přesto hladina kyslíku ve vodě kolem ryb dále klesala a ukázalo se, že přijímají vzduch dál skrze žábry a tedy, že ryba nadále dýchá zatímco se nafukuje.

Zajímavé také je, že jim trvalo v průměru pět hodin a třicet šest minut, než se vrátili zpět do původní velikosti. Další výzkumy ukázaly, že čtverzubci jsou po tomto procesu extrémně vyčerpaní a prosec dokáží zopakovat maximálně osmkrát za sebou. Až tedy budete příště klepat na akvárium, aby se nebohá ryba vyděsila a zvětšila svůj objem, vezměte v potaz, kolik energie ji to stojí, o stresu ani nemluvě.

Mohlo by vás zajímat:

Související články