Velká noc Šivy: Hinduistický svět se poklonil ničiteli vesmíru a tančícímu bohu

Festival Maha Shivratri se v hinduistických zemích slaví každoročně na počest boha Šivy. Narozdíl od jiných náboženských svátků se tento odehrává v noci. Pravděpodobně proto, že Šivovi oddaní věří, že zachránil svět před temnotou a ignoranstvím.

Zdroj: archiv

Kořeny tohoto festivalu jsou, podobně jako vše v hinduistické tradici, zahalené do mnoha příběhů. Podle některých je Maha Shivratri výročím svatby Šivy s bohyní Parvati, podle jiných se festival koná jako připomenutí, kdy se Bůh ničitel proměnil v horu Kaliáš. Další příběh vypráví o tom, že v tuto památnou noc Šiva neboli Nataraj (tančící bůh) poprvé zatančil tandava - energický tanec, který má být symbolem cyklu stvoření, uchování a zničení.

Maha Shivratri se slaví v noci z 13. na 14. den hinduistického kalendářního měsíce Phalguna. Tento rok připadly oslavy na 7. března. Hinduisté se na Šivovu počest celý den postí. Lingam – symbol boha a ničitele vesmíru, používaný v hinduistických chrámech, svatyních i domácnostech k uctívání Šivy – se polévá vodou, mlékem a medem k očištění duše. Poté se na něj nanáší rumělková pasta, jež symbolizuje ctnost. Šivovi jsou nabízeny také květiny a ovoce značící ukojení touhy. Pálí se kadidlo a svíce. Lidé v chrámech zpívají mantru Om Namah Shivaya po celou noc a svatí muži si potírají tělo i hlavu popelem a kouří marihuanu.

Mohlo by vás zajímat: