Velký bariérový útes je opravdovým potápěčským rájem

Velký bariérový útes leží v těsné blízkosti severovýchodního pobřeží Austrálie při státě Queensland. Ne nadarmo je tento útes přezdíván potápěčským rájem, a to nejen kvůli bohatství podmořského světa.

Velký bariérový útes je opravdovým potápěčským rájem
Velký bariérový útes je opravdovým potápěčským rájem
Zdroj: archiv
Kareta australská

Stále více jak 30 % útesu je přísně chráněno a je přístupné pouze pro vědecké expedice. I přesto je tento bariérový útes největší potápěčský park na světě a patří mezi potápěčských TOP 10.  

Rozloha Velkého bariérového útesu (Great Barrier Reef Marina Park) je skutečně obrovská. Nikdo si není dokonce jistý tím, jak velký je doopravdy. Všechny údaje, které se v o tomto útesu uvádějí jsou ale neskutečně působivé. Je složen z více než dvou tisíc menších útesů a 1500 malých ostrovů,  které se  táhnou v délce více jak 2253 km a rozkládají na ploše více 343 tisících km2. Jako jeden z mála přírodních úkazů je i viditelný z vesmíru. Hlavní lákadlem útesu je ale podmořský život, který čítá stovky druhů korálů a tisíce různých druhů ryb. 

Na severu Velký bariérový útes začíná u pobřeží Papuy-Nové Guineje a na jihu končí až u ostrova Lady Elliot, 400 km severně od  Brisbane, hlavního města Queenslandu. Na dva tisíce menších útesů tvoří menší bariérové pásy a korálové ostrůvky. Obzvlášť zajímavé, co do rozmanitosti podmořské fauny a flory, jsou oblasti jako Ribbon Reefs, Norman reef, Twin Peaks nebo Shark’s gulf (Žraločí zátoka), které se rozkládají východně od Cairns a ve střední části bariérového útesu. 

Mělčina a hloubky

Velký bariérový útes je tvořen převážně dvěma typy prostředí. Prvním z nich je tzv. "Velká mělčina". Tento typ příbřežní části útesu je průměrně hluboký od 10 do 27 m a nebývá obvykle širší než tři sta kilometrů. Na mnoha místech této mělčiny protékají za přílivu a odlivu proudy vody, které dosahují rychlostí až 15 kilometrů za hodinu. 

Druhý typ prostředí začíná tam, kde se útes dostává do větších hloubek a přibližuje se k oceánskému šelfu. V této části útesu jsou mnohem častější velké korálové útvary i menší jeskyně, které jsou proloženy prudkými srázy do velmi velikých hloubek. Oproti mělčinám zde vznikají i velmi silné a rychlé proudy a víry z důvodu rychlého přílivu a odlivu, a pro potápěče mohou být značně nebezpečné i proto, že sem lákají velké mořské predátory.

Anemone fish, bězně známa jako Nemo nebo Klaun očkatý ve svém typickém příbytku, sasance.

Velký bariérový útes byl v roce 1975 vyhlášen mořským parkem a v roce 1981 byl dokonce zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. V současné době se Marina Park rozděluje do několika zón. Hlavní zóna "General Use" (zóna obecného využívání) a zóna kategorie B tvořící přes 70% plochy útesu. Ty jsou v současnosti otevřeny všem možných rekreačním a sportovním aktivitám. Ostatní plocha útesu je v zóně „Prevenetation Zone" neboli ochranné zóně a je chráněna nejvyšším stupněm ochrany. Vstup do této zóny je povolen pouze výzkumným týmům za účelem vědeckých studií. Hlavním smyslem této zóny je rozvíjet bariérový útes v této oblasti zcela přirozeně bez jakéhokoliv zásahu civilizace.

Vstupní brána

Hlavním centrem ke vstupu na Velký bariérový útes je Cairns, čtvrté největší městečko v Queenslandu. Zde najdete velké množství nejrůznějších potápěčských agentur, které každý den pořádají zájezdy na Velký bariérový útes. Z jejich nabídky si můžete vybrat plavbu lodí, kde se ponoříte do podpalubí a přes prosklené stěny pozorujete útes, dále pak šnorchlování, či několikadenní potápěčské plavby.

Luboš Lněnička

Nejvíce populární jsou jednodenní výlety na bariérový útes, které stojí kolem 120 australských dolarů, což je zhruba 2400 Kč. (Záleží převážně na společnosti, na destinaci a na počtu ponorů, obvykle jsou dva nebo tři). Časně ráno vyrazíte směr bariérový útes a přibližně po 60 kilometrů od pobřeží v závislosti na počasí a lokalitě, která byla vybrána, budete na místě. Lodě se vydávají především do oblastí, kde jsou útesy v malé hloubce a  jsou snadno přístupné a kde je v té chvíli nejlepší viditelnost.

Během vaší cesty na útes začne samotná příprava na ponor. Vyberete si vhodný neopren, masku a další výstroj. Jakmile dorazíte na útes, můžete hned vyrazit za potápěním. Po prvním ponoru je obvykle pauza na oběd a krátký oddych. Následuje druhý ponor a zpátky v Cairns budete kolem páté hodiny odpoledne. Mnohem zajímavější je ale zůstat na útesu přes noc. Cena na hotelu s celodenním potápěním a stravou se pohybuje kolem 200 australských dolaru (tedy 4 000 Kč), a během dne stihnete kolem osmi ponorů včetně jednoho nočního ponoru. 

Jednou z dalších alternativ je se ubytovat v některém z ostrovních resortů podél útesu a vyjet za potápěním odtud. Tyto hotely mají mezi potápěči velice dobrou pověst hlavně kvůli své poloze velmi blízko útesu, a nabízejí tak velmi snadný přístup ke všem jeho atrakcím.

Na Velký bariérový útes za potápěním můžete jet také z Brisbane nebo z ostrova Fraser Island. Navštívit můžete také zajímavou alternativu Velkého bariérového útesu u západního pobřeží, kde se nachází Malý bariérový útes. Sice není tak známý jako Velký Bariérový útes ale i tak vám může nabídnout úchvatné pohledy bariérové útesy.

Potápění na útesu

“Going down is way of my live” je motto jedné z potápěčských agentur v Cairns. Pokud se potápíte na bariérovém útesu, poznáte úplně jiný svět. Je to mořský svět plný barev, korálů, žraloků, mořských želv, medúz, mořských koníků a další stovky různobarevných rybek. Potápění a mořský život na bariérovém útesu vám opravdu vezme dech. Tento útes není sice rekordmanem v počtu druhu ryb ani druhu korálu, ale i přesto je jedním z nejbohatších přírodních parku na planetě.

Odhaduje se, že na útesu žije přes 400 druhů korálů, nad kterými plave více než 1500 druhů ryb, nad útesem létá na 53 exotických druhů ptáků. Na korálech také můžeme najít na 4 000 druhů měkkýšů, mezi kterými proplouvá na 23 druhů savců. Nikdo ale ve skutečnosti neví, kolik druhů zde žije, protože celý útes nebyl doposud prozkoumán.

Hlavním lákadlem jsou však tvrdé korály, které tvoří samotný útes a svojí barevností a velikostí vás opravdu ohromí. Prakticky kdekoliv na útesu můžete proplouvat obrovskými labyrinty těchto útesů, korálových větvích, mezi kterými také proplouvá nesčetné množství duhově zbarvených obyvatel útesu. Pozor, korály jsou i velice ostré a snadno si o ně můžete přivodit krvácející zranění, které velice rychle přivolá nezvané predátory.  

Jednou z hlavních výhod těchto turistických potápěčských destinacích je fakt, že zdejší obyvatelé reagují na návštěvu potápěčů velice klidně. To vám dovolí si prohlédnou tato zvířata z poměrně velké blízkosti než v méně navštěvovaných a divočejších částech útesu. Ty ale mají také své výhody. Snadno na nich můžete potkat jiné velké mořské predátory, nebo se nechat unášet pohledem na zcela neporušené korálové útesy v naprostém klidu. Pokud byste rádi viděli, alespoň to nejzajímavější z Velkého bariérového útesu jako Nemo (Anemo Fish), bariérového žraloka, laretu obrovskou či delfíny, musíte absolvovat více než dva ponory.

Licence

Pokud nevlastníte potápěčskou licenci, nevěste hlavu. Existuje mnoho cest jak ji získat. Open water diving licence (potápěč pro volné vody), což je druh licence pro začátečníky, můžete získat během 3-4 dní, přibližně za 350 australských dolarů (7000 kč). Velmi podobna cena je i pro druhý stupeň Advance open water diver (Pokročilý potápěč pro volné vody).

Pokud si kvalifikaci dále rozšířit tak pro záchranářský kurz, už musíte sáhnout trošku hlouběji do kapsy, ten stojí kolem 500 australských dolarů (10 000 kč). Licence DiveMaster (Mistra potápění) už zde běžně stojí kolem 2 tisíc dolarů (40 000 Kč).

Pokud již potápěčkou licenci vlastníte, neměli byste mít větší problém s jejím uplatněním (SSI, PADI, CMAS a další). Pokud byste rádi začali s prací na potápěčské lodi, musíte vlastnit PADI nebo SSI Dive Master licence. Jiné potápěčské organizace se zde neuznávají.    

Další aktivity

Hlavním přístupovým bodem na Velký bariérový útes je už dříve zmíněné městečko Cairns. Zde naleznete velké množství hotelů a hostelů, výborné restaurace a legendární klub Whool-shed.

Písečné pláže, které  zdobí fotografie z Austrálie, byste zde hledali marně. Za těmi se budete muset vydat pár kilometrů na sever do Palm Cove. V Cairns je na pobřeží bahnitá pláň, která je poseta kolípy a dalšími tropickými ptáky. Pokud byste se zde přeci jen chtěli vykoupat, můžete navštívit zdejší lagunu ve středu města.

Cairns je také ze všech stran obklopeno rozlehlými tropickými deštnými pralesy. Zvláště pak doporučuji se vypravit na jeden den do nedaleké Kurandy pomocí "sky-walk" dlouhé lanovky, které vás sveze nad deštnými pralesy a zpět po stejnojmenné železnici okolo nádherného vodopádu zpět do Cairns. Můžete zde také navštívit krokodýlí farmu, tropickou ZOO nebo se vydat do skanzenu Tjapukai, původních obyvatel Austrálie Aborigines.

 

TEXT A FOTOGRAFIE: LUBOŠ LNĚNIČKA, worldinphotos.net

Související články