Venuše dnes přejde přes Slunce. Vesmírná podívaná bude trvat dvě hodiny

Příště se tento úkaz bude dát pozorovat až za 105 let - nenechte si ho tentokrát ujít!

Venuše dnes přejde přes Slunce. Vesmírná podívaná bude trvat dvě hodiny
Venuše dnes přejde přes Slunce. Vesmírná podívaná bude trvat dvě hodiny
Zdroj: archiv

Z úterý na středu bude Venuše přecházet přes Slunce. V České republice bude možné vzácný úkaz pozorovat ve středu časně ráno. V tuzemsku budou vidět poslední dvě hodiny jevu. Začne totiž v době, kdy bude v ČR Slunce pod obzorem. Příště bude Venuše přes sluneční kotouč přecházet za 105,5 roku.Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Počasí má podle něj profesionálním i amatérským astronomům přát.

Podle podrobnějších informací na webu České astronomické společnosti astro.cz bude možné, aby lidé sledovali přechod Venuše i bez dalekohledu. Nesmějí ale zapomenout na ochranný filtr proti slunečnímu záření. "Dalekohled nebo triedr ovšem nabídne příjemnější pohled," uvádí autor článku.

Přechod Venuše přes sluneční disk je unikátní jev. "Ze záznamů o pozorování plyne, že se tranzity opakují po osmi, 121,5, osmi a 105,5 letech," píše se v textu na stránkách astronomické společnosti. Nabízí i popis toho, co by v které fázi měl pozorovatel na obloze vidět, a výčet míst z celého světa, odkud by měl být přechod Venuše vidět lépe. Pro většinu pozorovatelů z České republiky, kteří nikam nepocestují, pak uvádí, že v tuzemsku bude vhodným místem pro pozorování Praha.

Meteorologové zatím slibují slušné počasí, které by nemělo zážitek zhatit. Střední a východní část republiky má mít dokonce úplně jasnou oblohu, místy se však zřejmě vyskytnou mělké mlhy. "Nepředstavují však pro pozorování problém, stačí vyhledat pozorovací místo na kopci nebo ve vyšších polohách, případně se přesunout o několik kilometrů vedle," uvedl dnes ČHMÚ v tiskové zprávě.

Animace: http://www.shadowandsubstance.com/

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články