Veřejné lázně v Afghánistánu: Očista těla, ale i místo setkání

Hammány jsou tradiční afghánské lázně, které jsou nejen místem očisty, ale hlavně místem shromažďování. Za vlády Talibanu byly rušeny a zakázány. Nyní dochází k jejich obnově.

Zdroj: archiv

Mnoho Afghánců si muselo po po mnoho let návštěvu lázní odepřít. Veřejné lázně (neboli hammámy) byly po celá staletí jako místa pro očistu i diskuzi. Za vlády Tálibánu (1996 až 2001) však byla návštěva hammámů zakázána.

Lidé to neměli asi moc jednoduché, zvláště v období sucha, kdy si většina Afghánců nemohla teplou koupel vůbec dovolit. 

Hammámy vznikaly na základě docela přísných požadavků islámu na čistotu těla. Lázně se využívají nejen k očistě těla, ale jsou také místem společenského setkání a k odpočinku. Veřejné lázně v Afghánistánu se zaplňují především v pátek, což je muslimský svátek. 

 

Tyto lázně najdete téměř po celém muslimském světě, ale třeba také v Budapešti. Ty jsou ze 16. století a jsou to relikty osmanské říše. 


Veřejné lázně v Herátu v západním Afghánistánu. Herát je třetí největší město Afghánistánu s populací necelých 400 tisíc obyvatel.

Před modlitbou se musí muslimové rituálně omýt. Dříve však nebyl koupelny běžné tak jako dnes, a tak muslimové navštěvovali veřejné lázně. Například nejstarší dosud fungující hammám v syrském Damašku byl založen v roce 985 n. l.

Hammámy jsou většinou mužská záležitost. Hammámy jsou většinou vyhrazeny jenom jim, nebo mají v jednom hammámu vyhrazené jiné hodiny ženy, a jiné zase muži.

Hammám se dělí na tři části – barrání, wustání a džuwwání. V první části je mírná teplota, ve druhé části je pak vyšší, zatímco v poslední části, džuwwání, je nejvyšší. Obvykle návštěvníci začínají místností s mírnou teplotou a pak postupují do těch teplejších částí. 

Muslimové si nejdříve odloží oblečení, a s ručníkem vstoupí dál do místnosti, kde si omyjí mýdlem celé tělo pomocí mýdla a speciální žínky. V nejteplejší místnosti se pak myjí důkladněji a provádí si peeling (mechanické odstraňování staré kůže) pomocí speciální houby s drsným povrchem. Na konci pak může následovat masáž.

Pak se zase vrací návštěvníci z nejteplejší místnosti do středně teplé až po tu nejchladnější. Ale mezitím popíjí kávu, mátový čaj nebo pokuřují vodní dýmku. 

Před 10 lety zahájil UNDP (United Nations Development Programme) program na obnovu veřejných lázní v Afghánistánu. Zasasdili se například o otevření asi 30 hammámů v hlavním městě Kábulu, později pak v Mazar-i-Šarif, Kandaháru a Džalalabád. Nové hammámy navazují na tradici a zároveň se nevyhýbají novým technologiím. 

Foto: Isifa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články