Vesmír nad Asií bude pod dohledem Ameriky. Budou sledovat smetí a čínské vesmírné rakety

Dalekohled na území Austrálie bude první svého druhu na jižní polokouli.

Vesmír nad Asií bude pod dohledem Ameriky. Budou sledovat smetí a čínské vesmírné rakety
Vesmír nad Asií bude pod dohledem Ameriky. Budou sledovat smetí a čínské vesmírné rakety
Zdroj: archiv

Americká armáda umístí na území Austrálie silný radar a vesmírný dalekohled, což Spojeným státům umožní sledovat pohyb i malých objektů ve vesmíru nad Asií. Rozhodlo se o tom na dnešním jednání amerických a australských ministrů zahraničí a obrany. USA u základny Exmouth v severozápadní Austrálii nainstalují radar určený pro satelitní komunikaci, pracující v kmitočtovém pásmu C, tedy v rozsahu čtyř až šesti GHz. Hodlají také do Austrálie z Nového Mexika převézt vesmírný dalekohled, i když o jeho přesném umístění se ještě nerozhodlo. 

Na velikosti záleží. Obří dalekohled ALMA dohlédne ve vesmíru nejdál

Asie pod drobnohledem?

Americký ministr obrany Leon Panetta hovořil o zásadním pokroku v bilaterální vesmírné spolupráci a také o
příspěvku k novému přístupu USA k oblasti Asie a Tichomoří. Radar má podle Panettova australského protějšku Stephena Smithe přispět zásadním způsobem ke sledování smetí a střepů, které se pohybují ve vesmíru nad Asií. Kromě toho tak USA získají možnost sledovat vypouštění čínských vesmírných raket. Radar je první svého druhu, který budou mít USA na jižní polokouli. "Budeme moci zaznamenat objekty, které opouštějí nebo vystupují do atmosféry nad celou Asií," citovala agentura AFP nejmenovaného člena americké delegace. Dalekohled, který bude v Austrálii, je schopen zaměřit i malé objekty až do vzdálenosti 35 000 kilometrů, sdělil tento zdroj. 

Američané technologii v Austrálii nainstalují a vyškolí tam obsluhu. Američtí vojáci u radaru ani dalekohledu trvale pracovat nebudou. Instalace a převoz bude stát 30 milionů dolarů, roční provoz pak třetinu. 

USA se na tuto oblast nyní zaměřují a hodlají se v ní více angažovat. Teď v Austrálii slouží 250 příslušníků amerického námořnictva a tentýž počet Američanů tam bude příští rok. Pak se ale podle Smithe kontingent
rozšíří - "v roce 2014 na 1100 příslušníků námořnictva, jejichž počet pak do pěti až šesti let stoupne na 2500". Smith také oznámil, že se jednalo i o dalším zpřístupnění leteckých základen na severu Austrálie pro americkou armádu.

Tento vládní záměr kritizují australští Zelení. Bude to mít podle nich vážné sociální i ekologické následky. Jejich senátor Scott Ludlum upozornil, že americké zámořské základny jsou pověstné jako místa, k nimž se stahuje zločin.

Ilustrační foto: Thinkstock

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články