Vesmírná whisky se začne vyrábět na ISS. Čistě k vědeckým účelům

Prozkoumat možnost výroby skotské whisky v podmínkách stavu beztíže je cílem ojedinělého experimentu, do něhož se v těchto dnech pustila posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Vesmírná whisky se začne vyrábět na ISS. Čistě k vědeckým účelům

Loni v říjnu na jedné z nákladních lodí dorazila na ISS speciální zásilka – slad a dubové dřevo opracované na ohni. Právě tyto dvě látky jsou pro výrobu a zrání whisky klíčové. Slad je základní surovinou a ožehnutý vnitřek sudů, v nichž nápoj zraje, je zdrojem specifických aromatických a chuťových složek. 

Obě látky nyní kosmonauti použili k pokusu, jehož cílem je vyzkoušet reakci ječného sladu s dubovým dřevem v podmínkách stavu beztíže. Pokus má expertům ukázat zvláštnosti procesu kosmického kvašení. Stejně jako sám test má být unikátní i výsledek: první "kosmická whisky", která bude mít, jak vědci pevně doufají, zcela specifické chuťové vlastnosti. 

Paralelní experiment

O fungování "palírny" na palubě ISS se přičinila skotská firma Ardbeg Distillery ve spolupráci s americkými experty ze společnosti NanoRacks, která dodává pro ISS vědecká zařízení. Experiment probíhá souběžně v pozemské palírně firmy Ardbeg ve Skotsku, v laboratořích NanoRacks v americkém Texasu a na palubě ISS. 

Výsledek pokusu bude znám ale až za dva roky, protože výroba whisky se nesmí uspěchat. Na Zemi ani ve vesmíru. 

FOTO: Isifa a NASA

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články

Jsme na Facebooku

Večer v TV

Celý program

Přihlášení k odběru newsletteru

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a neuniknou vám žádné novinky z webu i časopisu National Geographic.