Deníky orangutanů: Sledujte život lidoopích sirotků

Vydejte se do deštného lesa Bornea, třetího největšího ostrova na světě, kde se odhodlaný tým veterinářů a ošetřovatelů snaží zachránit a uzdravit nejroztomilejší a nejzranitelnější obyvatele pralesa - orangutany.

Zdroj: Viasat Nature

Pětidílný seriál sleduje neustálý boj o záchranu orangutanů - sirotků v nemocnici "Orang Jungle". Veterináři a štáb stráví velmi inspirující týden v srdci největšího rehabilitačního centra pro orangutany, který jim poskytne neobvykle intimní a zasvěcený pohled na nejzábavnější tvory z řad lidoopů v jednom z nejvzdálenějších koutů světa.

Zpět do přírody

V prvním díle seriálu budou diváci svědky vypuštění několika zachráněných orangutanů zpět do přírody po zotavování v „Orang Jungle“, které bylo dočasným domovem pro více než 600 orangutanů. V záchranném centru se nachází nemocnice pro zraněné jedince, školka s nepřetržitou péčí o mláďata a pralesní škola, kde si sirotci osvojují dovednosti nezbytné pro přežití v divočině. Právě zde se připravovala na návrat do pralesa samice Abut se svým mládětem po jejich nalezení na pokraji vyhladovění na palmové plantáži. O život zde začne bojovat samec Sumanto, který prožil děsivý pád a nechtěl být zachráněn.

Podívejte se na video z dokumentu:

V další epizodě si bude muset záchranný tým poradit s orangutankou Roothi, jež inklinuje k sebepoškozování. Stav samce Sumanta se zhorší a veterináři se vydají na dlouhou blátivou cestu, aby zachránili mladého orangutana ilegálně drženého v malé kleci. Další výzvou bude hledání orangutana, který byl spatřen nebezpečně blízko vesnické školy. 

Noddy, který byl ve školce nejšikovnějším mládětem, ale kvůli prvnímu dni ve škole začíná bojovat s nervozitou, je jednou z hlavních postav třetího dílu. Divákům bude také představen nejchlupatější orangutan z rezervace - mohutný samec Hercules, jenž zamíří na svoji každoroční dovolenou na říční ostrov. Ve stejný čas se vydá záchranný tým na dosud nejobtížnější záchrannou akci, kdy jeden z členů týmu riskuje život při nebezpečném výstupu pro odchycení orangutanky Bonny.

V předposledním díle zachvátí kliniku malárie a několika nejmladším orangutanům hrozí smrtelné nebezpečí. Uprchne samec Bento, který se bude bránit návratu. Konfiskační tým bude stát tváří v tvář ozbrojenému únosci dvou mláďat orangutanů a ředitelka centra Lone se vydá do srdce Bornea, kde budou vypuštěni další zachránění orangutani.

Členové záchranného týmu po měsících příprav zahájí v poslední epizodě seriálu Deníky orangutanů jednu z největších vypouštěcích akcí, jakou kdy realizovali. S využitím lodí, letadel a vrtulníků se pokusí přemístit mámu Piku, její mládě a dalších 23 orangutanů hluboko do pralesa Bornea. Diváci se seznámí s neodolatelnými sirotky Peanutem a Pickle a budou u toho, když lékař David vyrazí na pohotovost do Pralesní školy a ředitelka Lone v centru přivítá nejmladší a nejzranitelnější přírůstek Angelie.

TEXT A FOTO: Viasat Nature

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články