VIDEO: 250 let činnosti člověka ve třech minutách. Vítejte v antropocénu

Tohle video je jízda! Vzniklo pro vědeckou konferenci Planet Under Pressure, která se konala v Londýně na konci března.

VIDEO: 250 let činnosti člověka ve třech minutách. Vítejte v antropocénu
VIDEO: 250 let činnosti člověka ve třech minutách. Vítejte v antropocénu
Zdroj: archiv

Video se srozumitelnou formou snaží ukázat, jak velkým geologickým hráčem se stalo lidstvo. Animaci, která vznikala bezmála 13 let, vytvořil kanadský antropolog Felix Phanard – pomocí obyčejného stolního počítače.

Podívejte se na video:

 

Stříbřité linie, které spojují místa na glóbu, se postupem času rozrůstají – až na počátku 20. století se z nich stala pavučina, která pokryla celou planetu. Phanard pro grafické ztvárnění využil data z různých zdrojů, nejčastěji z Geospatial Intelligence Agency a Atmospheric Administration. Rozsvěcení měst na Zemi je velmi dobře vidět – v dnešní době je osvícená plocha asi tří procent zemského povrchu. To odpovídá velikosti Indie…

Video vzniklo pro konferenci Planet Under Pressure, která se věnovala antropocénu – tedy lidskému vlivu na Zemi. Více se o této iniciativě dozvíte na webu planetunderpressure2012.net. Antropocén označuje období, kdy se člověk stal zásadním geologickým činitelem ve vývoji Země. Vymyslel ho ekolog Eugene Stoermer a zpopularizoval jej atmosférický chemik Paul Crutzen, držitel Nobelovy ceny. Nejčastěji se tak označuje období od začátku průmyslové revoluce, ale některé návrhy by rády, aby se tak říkalo době od počátku lidského zemědělství.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články